Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Narcisme in relaties

» Narcisme » Narcisme in relaties

Narcisme in relaties is een eenzaam bestaan. De partner van een narcist voelt zich onbegrepen, ongehoord en vooral heel verward. Het voelt alsof je continue op je tenen moet lopen, en niets is goed genoeg. De partner van een persoon met narcistische trekken is vaak in zichzelf, afstandelijk tegenover zijn omgeving, en heeft moeite om voor zichzelf op te komen. De diagnose narcist kan alleen worden vastgesteld door een erkende psycholoog of psychiater, maar wordt niet altijd vastgesteld doordat een narcist zichzelf vaak niet in deze symptomen zal herkennen. 


 

Wat ervaar je in een narcistische relatie?

Als je in een narcistische relatie zit, kan dat verschillende vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je veel te maken hebt met jaloezie, en controle. Dit kan echter ook uitdraaien op vernederingen, fysiek en verbale agressie, en isolatie van je omgeving. Het hoeft niet zo te zijn dat je alle kenmerken in een narcistische relatie ziet. Wat wel kenmerkend is voor een narcistische relatie, is dat ze altijd een empathische, gevoelige partner uitkiezen om zichzelf mee te behagen. Een narcistische partner heeft het namelijk graag over zichzelf.
 
 

Romantiek in je relatie

Waar je in het begin misschien nog werd overspoeld met complimenten, luxe cadeaus, en intimiteit kan het ineens zijn omgeslagen in controlerend, dominant en jaloers gedrag. Een narcistische relatie kan ervoor zorgen dat je je eigen liefde deels of geheel bent kwijtgeraakt. Wat je veel voorbij ziet komen is dat de narcistische partner alleen romantiek uitstraalt, wanneer hij daar zin in heeft. Er worden in een narcistische relatie geen rekening gehouden met de gevoelens van een ander. 


 

Narcistische relaties kenmerken zich met onzekerheid

narcisme relaties
Een narcistische relatie vaak te herkennen aan de volgende punten.
  1. De partner van een narcist kan niets goed doen
  2. Er heerst een grote jaloezie vanuit de narcistische partner
  3. Er is geen empathie en begrip vanuit de narcistische partner 
  4. Er is een controle en machtsverhouding vanuit de narcistische partner
  5. Je hebt in de relatie te maken met denigrerende opmerkingen
  6. In sommige gevallen is er sprake van enorme frustratie die zich uit in verbale of fysieke agressie
 
 

Vragen in je relatie

Heb je vragen over je relatie of liefdesleven? Een luisterend oor en inzichten op je vragen geven rust. Onze ervaren mediums, paragnosten en spirituele coaches staan voor je klaar met eerlijke antwoorden op je vragen. Maak gratis kennis met onze specialisten.
Start jouw reading ⟶ 
 
 

Hoe ga ik om met een narcistische partner?

Wanneer je zelf te maken hebt met een narcistische partner is het vaak lastig om los te komen doordat je al die tijd hebt ingeleverd, waardoor sommige mensen niet meer weten wie ze nou écht zelf zijn. Wanneer je geen sociaal leven meer hebt, wegens het isolatie gedrag wat een narcist kan bewerkstelligen, kan het nog angstiger zijn om jezelf los te maken van een narcist. Door veel te praten met een vertrouwenspersoon, en grenzen te leren stellen kan je eigen liefde weer toenemen. In relaties met een narcist zijn er vaak geen grenzen en zelfliefde, doordat het alleen maar om de partner met narcistische eigenschappen draait. Het is een vicieuze cirkel, waar je niet dreigt uit te raken. 
 
1. Een vertrouwenspersoon waar je alles aan kunt vertellen
2. Grenzen leren stellen, en hierin jezelf assertief leren opstellen
3. Mediteren kan je helpen om dichterbij jezelf te komen
4. Sporten en bewegen kan je helpen je fysiek en mentaal krachtiger te maken
5. Schrijf je gevoelens en doelen op


Oefening om grenzen te stellen

Grenzen stellen is heel belangrijk, maar kan als intens en zwaar ervaren worden. Wanneer je een zachtaardig karakter hebt, kan grenzen stellen voelen als negatief en of gemeen. Een mooier woord is assertiviteit. Je kunt dit oefenen door eerst na te denken over je eigen gevoel, in plaats van de ander zijn behoefte te willen vervullen. Je kunt in liefde grenzen leren stellen, zonder boos te worden. Als je een grens stelt, bescherm je jezelf en je gevoelens en ben je duidelijk. Oefen voor de spiegel hoe jij nee kunt leren zeggen op een manier die bij jou past. Ga op een stoel zitten en adem 3 maal diep in, en weer uit. Sluit je ogen en denk of zeg: 'ik ben het waard om van te houden'' 'ik kom voor mijzelf en mijn overtuigingen en gevoelens uit op een liefdevolle manier, ook wanneer dit betekent dat ik nee zeg'

Tijdens het lezen van dit artikel willen we graag benadrukken dat wanneer je in een relatie zit en er sprake is van fysiek geweld je altijd gratis contact op kunt nemen met: Veilig Thuis 0800-2000


Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten