Alle coachesUitlegCredits kopenEmail Consult Thema's KaartleggenContact

Beïnvloed angst jouw leven?

Lees in dit blog hoe je dit kunt omdraaien

Angst

Van alle emoties is angst één van de emoties die veelvoorkomend is. Angst kan je terughouden, beïnvloeden in hetgeen wat je graag wilt. Je wensen kunnen door angst worden uitgesteld. Angst is een emotie die vaak voort vloeit uit bijvoorbeeld iets wat je hebt mee gemaakt in het leven. Veel mensen denken dan ook dat zij met hun angst gelimiteerd zijn, en dat is ergens ook zo. Totdat je verder kijkt, je kunt met angst veel kanten op. De kant die we allemaal kennen is ons laten leiden door de angst waardoor we ons dus vaker gelimiteerd voelen dan nodig. In dit blog kun je lezen hoe je dit kunt aanpassen.

 

Angst voor afwijzing

In deze neem ik het voorbeeld: de liefde! In de liefde kun je bang zijn om niet goed genoeg te zijn. Stel je hebt eerder in het verleden een relatie gehad waarbij ontrouw aan de orde was. Het heeft je onzeker gemaakt, gekwetst, en je vertrouwen is hoogstwaarschijnlijk beschadigd. Door deze eerdere ervaring, kun je in een nieuwe relatie moeite ervaren omdat deze ervaring je alertheid heeft verhoogd. Je wilt sneller het signaal oppikken van ontrouw, van oneerlijkheid, maar de emotie angst komt ook omhoog. De angst om de persoon in kwestie te verliezen, dat je afgewezen wordt op je emotie. Op je eerdere ervaring waar dit hoogstwaarschijnlijk vandaan komt. Soms ligt het nog dieper, is het de ene ervaring na de andere geweest. Je kunt anders gaan reageren. Je kunt eigenlijk meerdere kanten op, er zijn mensen die sneller boos worden en eigenlijk elk signaal aangrijpen om de ander  (niet bewust) te beschuldigen. De ander zal zich terugtrekken en in stilte zich laten leiden door angst. Hoe je het ook aanpakt op het moment, er is geen goed of fout. Het is het leren omgaan met de ervaring en alle angst die daar bij is komen kijken. Is de ander je vertrouwen wel waard dit keer? Je kunt overigens elke situatie schetsen, waarbij de emotie angst de boventoon kan gaan voeren. Bewust of onbewust.

 

Wat te doen als angst je beïnvloed?

Het is heel belangrijk eerst te graven bij jezelf, waar deze angst emotie vandaan komt. En stel dat dit bijvoorbeeld de consequentie is van een eerdere ervaring in de liefde door ontrouw. Dan komt de angst dus uit een eerdere ‘soortgelijke’ ervaring, waarbij je hoofd de richting al kiest door de angst. Dus stel het gebeurd mij opnieuw.. al die onmacht en het verdriet, dat wil ik niet meer.. Het is de kracht en de macht die jij de angst geeft. Je kunt angst met dankbaarheid en liefde, en zorg voor jezelf temmen. Je kunt in dit voorbeeld oefenen: Wat als het wel goed gaat? Je kunt leren communiceren over je angst en de drempel over te gaan om de ander in vertrouwen te nemen. En daarbij kunnen verschillende soorten angsten zich aandienen, maar belangrijk is om jezelf te blijven zeggen dat dit de consequentie is van een eerdere ‘soortgelijke’ ervaring. Aangezien de eerdere ervaring ook in vertrouwen in een relatie gebeurde. Het is dus het leren om opnieuw te vertrouwen en dat is niet eenvoudig. Maar ook zeker niet onmogelijk. Sterker nog, je kunt er vandaag mee beginnen.

 

Angst omdraaien en de controle terug krijgen

De angst kun je vervangen voor dankbare gedachten. Hoeveel ben je gegroeid van deze eerdere ervaring? Hoeveel heb je geleerd? Wat zijn alle mooie momenten na deze ervaring geweest? Heeft deze leerzame les je verder geholpen in het leven? Of als het kort geleden is denk je dat er wat te leren valt over jezelf of over de ander? Ik kan je verzekeren dat het je laat groeien, vroeg of laat. Het is te leren, (oefening baart kunst) het om te draaien in een zegening. Je bent wie je bent door je eerdere ervaringen. Door de jaren heen word je wijzer, herken je signalen sneller. En ook zo: door ervaringen heen kom jij op je bestemming waar je wenst te zijn. Dus wat soms niet direct een zegening is kan dit later wel degelijk worden. Angst vervangen voor dankbaarheid is de beste tip die ik zelf ooit gekregen heb, ik pas het dagelijks toe, en het helpt mij gemotiveerd te blijven. Het helpt mij om in moeilijke tijden de zegeningen te zien, en me te focussen op al het mooie om mij heen. Rijkdom zit namelijk in wijsheid, en wijsheid verkrijg je door ervaringen.

Focus je op dankbaarheid, in het voorbeeld hierboven zou bijvoorbeeld een goed begin zijn:

Vandaag, zet ik een stap om mijn angst te delen met mijn nieuwe partner. Stel dat jouw partner al weet van je eerdere ervaringen, maar het je niet helpt om deze angst (wat ook door kan slaan in jaloezie) onder controle te hebben, is het een juiste stap om je partner hiervan op de hoogte stellen. Je kunt hierin je partner aangeven dat het nog een groot deel van je is, ondanks je wel wilt vertrouwen. Je partner kan hier dan rekening mee houden, want dat is ook (Zelf) liefde. Elkaar leren begrijpen en respecteren. Een ander voorbeeld zou kunnen zijn: Ik vervang mijn angst gedachte voor een dankbare gedachte, je kunt namelijk niet angstig en dankbaar tegelijk zijn. Zo wordt de angst vervangen (langzaam aan) voor een dankbare gedachten. En dit kun je elke dag oefenen. Stop het niet weg, laat het een deel van je zijn. Het behoort bij jou, en je leert langzaam het om te draaien. Maar neem de controle terug. Bewandel je eigen pad vol wensen, en laat je niet tegenhouden door angst.


Je bent niet alleen

Op Spiritchat staan alle mediums voor je klaar om je een luisterend oor te bieden. In de liefde, maar ook in alle andere situaties. Zie je door de bomen het bos niet meer? Beïnvloed angst je?
Of heb je een compleet andere vraag? Voel je welkom op de Spirit chat lijn.
Je kunt een persoonlijke reading aangaan met een van onze top mediums.

Maak 2 minuten gratis kennis met Spiritchat.
Geen kosten. Geen abonnement. 
Datum: 13-09-'21

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten