Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

10 kenmerken dat jij hoogsensitief bent

Wanneer je te maken hebt met een bepaalde gevoeligheid kan het maar zo zijn dat je hoogsensitief bent. Word je vaak als overgevoelig bestempeld en komen prikkels en energieën sterker bij je binnen? Misschien ben je niet overgevoelig maar heb je juist een gaven waar jij, en anderen mee mogen leren omgaan.


Wanneer ben je hoogsensitief 

Je bent hoogsensitief wanneer je vaak situaties of sferen aanvoelt. Je kunt mensen feilloos aanvoelen en je weet eigenlijk al hoe zij zich voelen alvorens zij zich uitspreken. Hoogsensitieve mensen hebben vaker last van een overprikkeld brein. Alle signalen die zij binnenkrijgen waaronder emoties van anderen kunnen ervoor zorgen dat ze vermoeider zijn. 


 

Voordelen van hoogsensitief zijn

Een groot voordeel van hoogsensitief zijn is dat je vaak al beter weet wat er speelt in de emoties van een ander, ook wanneer ze dit zelf nog niet willen aangeven. Het kan ervoor zorgen dat mensen sneller hun hart willen luchten bij jou, hoogsensitieve mensen wekken vaak een gevoel van vertrouwen waardoor een ander zich sneller veilig en geborgen voelt.
 
 
 

Nadelen van hoogsensitief zijn

Een nadeel van hoogsensitief is dat mensen die hooggevoelig zijn ook wel hsp genoemd sneller zichzelf wegcijferen voor de behoefte van een ander. Het empathische vermogen van een hoogsensitief persoon kan ervoor zorgen dat zij vooral bezig zijn om de verlangens van de mensen om zich heen te vervullen. 
 10 kenmerken dat je hoogsensitief bent

Er zijn een aantal belangrijke kenmerken toe te schrijven aan mensen die hoogsensitief zijn. De tien belangrijkste kenmerken die we vaak zien verschijnen bij hooggevoelige mensen hebben we hieronder uitgelicht. 
 
 1. Je bent gevoeliger voor licht
 2. Je bent gevoeliger voor sommige geluiden
 3. Wanneer je op visite gaat kun je of energie krijgen of juist erg vermoeid raken
 4. Je voelt de gemoedstoestand van een ander aan
 5. Je voelt sferen aan
 6. Je bent een natuur mens 
 7. Je hebt sterke normen en waarden
 8. Je denkt verder/breder dan de meeste en kan eenvoudig uit je comfortzone treden 
 9. Je bent creatief en doelgericht
 10. Je hebt een sterk gevoel voor rechtvaardigheid

 

Wat kun je doen om jezelf te reinigen?

Als je hoogsensitief bent heb je al sneller te maken met een overprikkeld gevoel. Het overprikkeld zijn ontstaat vaak door de energie die een hoogsensitief persoon oppakt vanuit zijn omgeving. Het is dus noodzakelijk om jezelf te leren beschermen tegenover negatieve of hardere energie van jouw omgeving. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te leren reinigen, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Reinigen kun je heel eenvoudig doen met water. Door je vaker in de natuur te trekken, en te mediteren. Daarnaast kun je als ondersteuning edelstenen dragen en of gebruiken die een beschermende werking hebben. De edelstenen dien je echter ook te reinigen, en dit kun je doen tijdens een volle maan. De edelstenen leg je dan bij het raam in een glas water. 
 
 • Mediteer regelmatig om in je eigen energie te blijven
 • In de natuur kom je tot rust, en krijgt je brein andere gezonde prikkels
 • Water is een middel dat zorgt ervoor dat je energie beter stroomt
 • Yoga geeft meer balans in je leven waardoor je in je kracht komt te staan
 • Oefen je ademhalingstechniek. 
 • Vertrouw je ingevingen, wanneer het niet goed voelt. 

 

Emotioneel en gevoelig reageren

Wanneer je hoogsensitief bent kunnen anderen vinden dat je gevoelig en emotioneel reageert op situaties. Je kunt soms heftiger of intenser reageren dan je zou wensen. Veelal komt dit doordat je al wat prikkels hebt geabsorbeerd waardoor je heftiger reageert. Vandaar zijn de bovenstaande tips zoals het afvoeren van geabsorbeerde energie een uitkomst, om in je eigen emoties en energie te blijven. In sommige gevallen hebben mensen al snel een oordeel, probeer daarom jezelf te omringen met mensen die eerlijk, vriendelijk en zelf warmhartig zijn. Dit zal zorgen voor evenwichtige relaties, waarbij respect en begrip de boventoon voeren.

 
 

Hoogsensitieve kinderen

Wanneer je een hoogsensitief kind ontmoet merk je vaak al dat deze kinderen wijzer overkomen. Dit kan zich uiten in een bepaalde creativiteit, maar ook in een bepaalde intelligentie. Hoogsensitieve kinderen hebben een grotere zorgdrang voor hun naasten, en kunnen vaker aanhankelijker zijn. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak oog voor detail, en kunnen vragen stellen die zelfs volwassenen verbijsteren. Daarnaast hebben hoogsensitieve kinderen een groot verantwoordelijkheidsgevoel. 


 

Zijn hoogsensitieve mensen sneller depressief?

Doordat hoogsensitieve mensen veel meer prikkels en energie absorberen zijn ze vatbaarder voor depressies of gevoelens van weemoed. Toch hebben de meeste hoogsensitieve mensen een sterke geestenkracht waardoor zij veel obstakels kunnen overwinnen, wanneer ze weten en accepteren dat ze hooggevoelig zijn. Hooggevoelige mensen kenmerken zich vaker aan een moeilijker verleden, en hebben vaak als kind zijnde veel bewijsdrang ervaren. 


 

De gedachten van een hoogsensitief persoon

De gedachten variëren van een hoogsensitief persoon. Toch zijn ze veelal bezig met de behoeften van anderen. Daarnaast zijn ze gevoelig voor wat anderen van hen vinden. De mening van een ander kunnen ze veel waarde aan hechten, zeker wanneer ze respect voor de ander hebben. Wanneer een hoogsensitief persoon negatieve of harde mensen om zich heen heeft kan dit zich uiten in teruggetrokken gedrag, depressieve gevoelens, schuldgevoelens, en onzekerheid. 


 

Gevoel van er niet bij horen

Een hoogsensitief persoon voelt zich vaak anders dan anderen, en kan zich daarom willen bewijzen of zichzelf juist sneller terugtrekken. Voor een hoogsensitief persoon is het van belang dat er acceptatie is van anderen. Wanneer zij op een denigrerende manier als overgevoelig of emotioneel bestempeld worden kan dit zorgen voor veel problematiek. Het is dus belangrijk om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren voor kinderen, en mensen die hoogsensitief zijn. Hierdoor kunnen ze hun volledige potentie bereiken. Wanneer er een veilige omgeving is voor een hoogsensitief persoon waarbij zij gewaardeerd worden voor hun gaven, kunnen zij hun grenzen goed leren bepalen, en zich leren afschermen voor harde en negatieve uitingen van anderen. Hoogsensitieve mensen zijn zeer empathisch en hebben vaak een grote gaven in het helpen van anderen die bijvoorbeeld vastlopen in hun leven.


 

Heb jij het gevoel dat je hooggevoelig bent?

Denk of weet jij dat je hooggevoelig bent, maar loop je tegen een aantal vraagstukken aan? Onze specialisten, mediums, paragnosten en HSP-coaches helpen je graag verder met hun levenservaring en inzichten op jouw vragen. Start een vertrouwelijk consult met een spirituele coach naar keuze en kom meer te weten over jezelf! 


hoogsensitiviteit

Hoogsensitief persoon

Wanneer je als hoogsensitief persoon vragen hebt is het fijn om met gelijkgestemde te praten. Onze HSP coaches en andere spirituele coaches staan voor je klaar met duidelijke en eerlijke inzichten en antwoorden.

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag
Gratis proefchat

Start jouw reading  ⟶ 

 
 
Datum: 01-02-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten