Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

5 signalen van emotionele verwaarlozing

Wanneer je te maken hebt met emotionele verwaarlozing is dit een ernstige situatie. Niet iets wat je op het eerste oog kunt zien, maar zeker heel wat problematiek veroorzaakt. Wanneer heb je te maken met emotionele verwaarlozing en waardoor ontstaat het? Lees het in dit blog.

 
Wat betekent emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing houdt in dat er geen ruimte is voor je visie, emoties en je denken. Oftewel je loopt op je tenen om gehoord te worden, en je stopt veel energie in anderen waardoor je jezelf kwijtraakt. Daarnaast kan het ook zijn dat je in een relatie zit waarbij emotionele verwaarlozing een rol speelt. Emotionele verwaarlozing is niet direct zichtbaar zoals fysieke verwaarlozing wat je kunt zien. Voorbeelden van fysieke verwaarlozing zijn zichtbaar letsel, zoals een gebroken arm of ondervoeding. Emotionele verwaarlozing komt voor in opvoeding, relaties maar ook jezelf emotioneel verwaarlozen kan tot stand komen door een gebrek aan zelfliefde.
 
 

Emotionele verwaarlozing in de opvoeding

Wanneer je in een gezin opgroeit waarbij er geen ruimte is voor je emoties kun je soms al spreken van emotionele verwaarlozing. Waar er denigrerend gedrag plaatsvindt en er veel gescholden wordt kun je jezelf niet ontplooien. Wat een probleem gaat vormen wanneer je in je volwassen leven treedt. De kijk naar jezelf en je eigenwaarde daalt hiermee flink en zorgt bijvoorbeeld op latere leeftijd vaak voor een laag zelfvertrouwen, moeite hebben met doelen stellen en ook in relatiesferen kan dit doorwerken. Door oude patronen te leren herkennen, en de aard van het probleem in kaart te brengen kun je starten met patronen doorbreken en vervangen voor gezonde patronen. Een gebrek aan assertiviteit kan met een assertiviteitstraining of cursus worden verbeterd. 

 

Ouderschap en emotionele verwaarlozing

In de meeste gevallen is het niet de bedoeling van ouders geweest emoties te bagatelliseren of te ontkennen. Vaak is er sprake van zelf niet emotioneel ontwikkeld zijn, of moeite hebben met het reguleren van eigen trauma’s, emoties of maatschappelijke druk. In veel gevallen is het zo gegroeid, en hebben ouders in eerste instantie altijd de juiste intentie gehad. In sommige gevallen is het wel degelijk een opzettelijk patroon in de vorm van jaloezie, afgunst of het projecteren van andere trauma’s die niet zijn verwerkt.

 

Emotionele verwaarlozing in volwassen relaties

Waaraan herken je dat je in een emotionele verwaarlozing verkeert betreft een relatie? Tekenen aan de wand zijn: je emoties worden niet gehoord en niet erkent. Je partner geeft geen erkenning aan je gevoelens, je manier van denken en kan bijvoorbeeld erg jaloers of dominant reageren. Daarnaast zijn er vaak veel discussies die leiden tot een schuldgevoel bij jezelf. Waardoor je je eenzamer voelt en geen uitweg ziet. Vaak zijn mannen geneigd om minder te praten over hun gevoelens waardoor er vaak veel vrouwen zich eenzamer voelen betreft een emotionele connectie en erkenning. Echter wilt het niet altijd zeggen wanneer je partner niet of moeilijk over zijn gevoelens praat er altijd sprake is van emotionele verwaarlozing. In sommige gevallen kan het oefenen en open communicatie al verbetering veroorzaken.
 

5 signalen van emotionele verwaarlozing

  1. Je eigen gevoelens niet meer erkennen
  2. Een leeg gevoel
  3. Kritische blik richting jezelf
  4. Jezelf wegcijferen voor andere 
  5. Laag zelfbeeld en gebrek aan vertrouwen
 
 

Tips om jezelf te helen

Het kan heel zwaar zijn om de stap te nemen om aan jezelf te werken, zeker wanneer je dit niet vanuit nature is aangeleerd. Wanneer je een laag zelfbeeld hebt en een gebrek aan (zelf)vertrouwen door emotionele verwaarlozing is het goed hier mee aan de slag te gaan. Door andere mensen te spreken met hetzelfde trauma kun je op een gezonde manier leren wat goed voor je is. Positieve affirmaties, meditaties, en manifestatie kunnen je al goed op weghelpen. Door je visie, eigenwaarde te vergroten en je bewustwording te verhogen kun je tot complete omarming van jezelf komen. Het zal tijd in beslag nemen, maar je bent het waard!

emotionele verwaarlozing
Hoe verloopt jouw levenspad?

Wil je meer inzichten in jouw leven?
Onze mediums en paragnosten geven eerlijk antwoord op jouw (levens)vragen.
Start een gratis proefchat geheel vrijblijvend met ervaren coaches.

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag
Gratis proefchat
Gratis registeren  ⟶ 

Start jouw reading ⟶ 

 

Dit vind je vast ook interessant:

 
 
Datum: 12-01-'24

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten