Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

6 Tips bij Spiritueel Opvoeden

Spiritualiteit is iets wat een ieder eigenlijk bij zich draagt. We voelen dingen aan, of we weten onderbewust meer van onze eigen behoefte dan dat we soms naar leven. Het kan soms moeilijk zijn om jezelf los te maken van een verwachting die een ander (eerder) op jouw heeft geprojecteerd. Spiritueel opvoeden is een breed aspect, en waar begin je dan eigenlijk?

Spiritueel opvoeden betekent eigenlijk vooral naar de kern terug gaan. De kern ligt zoals je misschien wel weet: bij de natuur. Over het natuurlijk opvoeden kun je natuurlijk je eigen visie hebben en delen, en kunnen we veel van elkaar leren. Geef je eigen intuïtieve invulling aan spiritueel opvoeden. Want ieder kind is anders.
 

Natuurlijk opvoeden begint bij

Jezelf.. het intuïtief aanvoelen.. Het kind laten zijn wie hij/zij is. Hoe snel je kind ontwikkelt staat daar eigenlijk los van. Je kunt je soms zorgen maken of zijn ontwikkeling wel goed en op tijd verloopt, zeker als je je eerste kindje op deze wereld zet.. maar wat veelal vergeten wordt is dat ieder kind natuurlijk uniek is op zijn manier, en dat kinderen niet allemaal dezelfde richting op hoeven te lopen. In sommige gevallen is het fijn om er toch naar te laten kijken. Veelal is dit om de ouders gerust te stellen. Het spiritueel opvoeden ook wel bewust opvoeden, of natuurlijk opvoeden genoemd is vooral alle kleuren van je kind te omarmen. In elke vorm.
 

Tips bij spiritueel opvoeden

0 – 3 jaar 

1. Tijdens het verschonen van jouw kindje/baby kun je je kindje uitleggen wat je doet. Hiermee toon je eigenlijk aan dat je jouw kindje als gelijkwaardig beschouwt. 
 
2. Kinderen voelen heel veel aan, vooral bijvoorbeeld baby’s… die praten nog niet, maar voelen wel veel aan. Vermijd harde geluiden, en harde sferen. 
 
3. Jonge kinderen en baby’s hebben behoefte aan genegenheid en uitleg. Zoek de natuur op en maak contact met elkaar, middels energie.
 
4. Babymassage helpt om volledig te ontspannen en contact te maken met elkaar.
 
3 – 6 jaar 
5. Benadering: De levensfase loopt door en in deze leeftijd kun je soms zelf ook vermoeider of geïrriteerder raken. Vooral als er wat dingen mis dreigen te lopen. Of kinderen minder willen luisteren. Voorbeeld: 'Wil jij je drinken even op tafel zetten dadelijk valt het weer om..' : Of  ‘Zullen we samen een veilige plek zoeken voor jouw drinken zodat deze niet kan om vallen? Wat vind jij een goede plek’ ?  Zo leer je je kindje ook verantwoordelijkheid op een ‘positieve’ manier. Oefening baart kunst, en eventueel vind jij nog een betere manier. Ik zou zeggen laat je intuïtie spreken in oplossingen. 
 
6 – 12 jaar
6. In deze leeftijdscategorie is het vooral belangrijk ‘gezien’ en ‘gehoord’ te worden. Wat je ziet is dat kinderen in deze leeftijd eigenlijk meer steun en richting nodig hebben. In deze leeftijd werkt het contact met dieren heel positief en kun je tijdens een meditatie jouw kind hierbij betrekken. Bijvoorbeeld door alleen meditatie muziek samen te beoefenen, of tijdens yoga (wat best leuke momenten kan opleveren). Bergamot olie wordt vaak gebruikt bij meditatie, en werkt kalmerend, helpt bij nervositeit, en overprikkeling. 
 
In deze leeftijd kun je al veel praten over emoties en eventueel hierin meedenken in gevoelens om het kind richting te geven tussen allerlei verwachtingen rondom het kind heen. 

Bij de leeftijden 1-6 jaar en 6-12 jaar is het óók van belang een kind creatief te laten zijn. Je kunt ervoor kiezen de ruimte te bieden in het verven, kleuren, het dansen of zingen. Dit kun je dagelijks 'samen' toepassen. Het samen is belangrijk omdat kinderen in deze leeftijd fase meer gezien willen worden, maar ook een bevestiging vragen van ouders/verzorgers. Creatieve expressie draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen en het geeft meer rust. Het is een uitlaatklep. Creatieve expressie zoals hierboven genoemd zijn voorbeelden. Vraag je kind vooral wat hij/zij leuk vindt om te doen, en vergeet jezelf niet mee te doen?
 
 

Als ouders zijnde is het soms lastig in te schattenAls ouders zijnde kan het lastig zijn om in te schatten wat je kindje nou precies nodig heeft of om vraagt. Eigenlijk weten we intuïtief vaak goed wat we moeten doen, maar is twijfel hetgeen wat ons tegen houdt. De vraag: doe ik het wel juist? Is één van de veel gestelde vragen in het opvoeden. Bijvoorbeeld op het moment dat je baby buikkrampjes heeft is het een oud intuïtief instinct om de voetjes aan de onderkant zachtjes te masseren. Eventueel met lavendelolie.  Dit helpt bij krampjes van de baby. Evenals bij wat oudere kinderen.
 
Niemand verteld je wat te doen, ik doe ook maar wat..  Het spiritueel opvoeden of misschien beter gezegd intuïtief opvoeden. Is vooral meer leren luisteren naar jezelf en minder naar hetgeen wat verwacht wordt of moet. Ben je onzeker en voel je je vermoeid en overprikkelt door alle weliswaar goed bedoelde meningen? Dan is het misschien tijd om je terug te trekken (in meditatie) en te gaan voelen wat jij graag wilt. Diep van binnen ontvang je ook antwoorden tijdens het opvoeden. Mocht je er niet uitkomen onze mediums en paragnosten staan uiteraard voor je klaar om je meer inzichten te bieden. 
 
 

Natuurlijke tips die helpen bij kinderen

1. Lavendel olie helpt voor onrustige baby’s en kinderen. Het kan in een oliebrander worden gedaan en worden gebrand voor het slapen. Dit geeft een rustige sfeer en kan je kindje helpen beter te slapen.

2. Voor baby’s is babymassage een uitkomst om zich volledig te laten ontspannen. Het kan een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen, en de slaap, en niet te vergeten het immuunsysteem.

3. Edelstenen hebben een positieve werking op kinderen. Je kunt ze beter niet in een sieraard vorm geven, maar je kunt wel een ruwe edelsteen op het kamertje leggen (waar kinderen niet bij kunnen, of onder toezicht bij kunnen). Tijdens Volle Maan kun je deze edelstenen opladen. Wil je weten wanneer de éérst volgende volle maan is? Bekijk onze Volle Maan Kalender 2023.

Datum: 08-01-'22

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten