Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Bindingsangst wat zijn de symptomen?

Wat is bindingsangst? Het woord zegt het al. Angst om te verbinden. Het verbinden wordt gezien als een blokkade doordat je niet gekwetst wilt worden. Het vechten tegen negatieve gevoelens. Hierin ontstaat een patroon die voor veiligheid zorgt.

 
Vaak heeft bindingsangst een oorzaak. Bijvoorbeeld door het verliezen van mensen, en de controle over je eigen gevoel willen behouden. Je wilt je letterlijk niet binden aan een persoon of een situatie, doordat je angst ervaart als de persoon of situatie weg zal gaan. Het kan ook zijn dat hierbij veel negatieve gevoelens zitten over doodgaan. 
 
 

Bindingsangst symptomen

Mensen die last hebben van bindingsangst hebben kunnen excuses maken om zichzelf niet compleet te geven. Je kunt letterlijk een tweestrijd ervaren binnenin jezelf. Je wilt je wel verbinden, maar je kunt het niet doordat de angst een leidende rol neemt in je gevoel. Bindingsangst symptomen kunnen variëren maar de meest voorkomende bindingsangst symptomen zijn:
 
 • Weglopen van emotionele zaken
 • Aantrekken en afstoten in de liefde
 • Excuses maken om niet dieper emotioneel te gaan
 • Grote angst ervaren van diepere gevoelens voor iemand
 • Gemakkelijk verbinden waarbij geen gevoel zit
 

Langdurige relaties

Wanneer je een langdurige relatie wilt aangaan met iemand die last heeft van bindingsangst kan dit heel lastig zijn. Eigenlijk voelt dit als bijna onmogelijk aan. Bindingsangst heeft vrijwel altijd een oorzaak. Vaak heeft er een intense gebeurtenis plaatsgevonden in iemands leven waardoor die heftige emoties naar boven zijn gekomen. De bescherming ontstaat in die heftige periode door gevoelens juist weg te wuiven en het te zien als negatief. Dit heeft te maken met controle willen behouden over je eigen leven en gevoelens. In een langdurige relatie zitten met iemand die last heeft van bindingsangst is onmogelijk stabiel te krijgen wanneer hier niet aan gewerkt wordt. De erkenning voor bepaalde emoties die eerder zijn ontstaan is dan uiterst belangrijk. Het dieper graven binnenin je eigen emoties om hierbij tot een verlichting te komen.
 
 

Communicatie en bindingsangst

Wanneer iemand met bindingsangst gevoelens heeft voor iemand kan de persoon met bindingsangst juist afstandelijk en koel overkomen. Dit is uit zelfbescherming. Echter kan het wel onduidelijke signalen geven waardoor je in onzekerheid verkeert. De communicatie in combinatie met bindingsangst kan dan oppervlakkig worden, en zeer afwijzend. Iemand met bindingsangst kan je voor willen zijn (angst voor afwijzing) door zich terug te trekken, negatief over zichzelf te spreken of juist hele harde energie gebruiken om je op afstand te houden. Wanneer je deze cirkel wilt doorbreken is kalmte en rust enorm belangrijk. Probeer de ander erop te attenderen dat je weet dat hij of zij juist niet gekwetst wilt worden en dat je dit begrijpt. Uiteindelijk kan empathisch vermogen een muur laten zakken.

 

Bindingsangst doorbreken

Wanneer je aan de slag wilt gaan met bindingsangst doorbreken is acceptatie en het dieper willen graven binnenin je eigen emoties een must. Het accepteren ligt in het ontwikkelde patroon van emoties wegduwen. Het diepere graven is essentieel doordat er een situatie is geweest die ervoor gezorgd heeft dat dit een veilige manier is om jezelf te beschermen. Dit kan voor eenieder anders zijn. Het opschrijven van je gevoelens die je liever niet aan een ander verteld op een vertrouwde plek of omgeving kan verdere positieve stappen betreft het doorbreken van bindingsangst in je leven positief beïnvloeden. Bindingsangst doorbreken heeft te maken met de gevolgen kunnen en durven accepteren. Het niet zien als een straf of een fout wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt.
 
 1. Schrijf je diepere gevoelens op
 2. Bedenk waaruit het is ontstaan (situatie)
 3. Mediteer en probeer tot je eigen essentie te komen
 4. Laat je emoties stromen, ook het verdriet
 5. Schrijf de nadelen op dat je jezelf afsluit voor verbinding
 6. Vraag jezelf bij een trigger af waarom dit je triggert en emotioneel sluit

bindingsangst
Vragen over de liefde?

Wil je meer inzichten in je (liefdes)leven?
Onze mediums en paragnosten geven eerlijk antwoord op jouw levensvragen.
Start een gratis proefchat geheel vrijblijvend met ervaren coaches.

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag
Gratis proefchat
Gratis registeren  ⟶ 

Start jouw reading ⟶ 

 
 

Dit vind je vast ook interessant:


Datum: 15-09-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten