Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Empathisch vermogen 5 kenmerken

Wat is de betekenis van empathisch zijn? Is het iets wat je kunt aanleren of wat je écht moet zijn? Empathie heeft vaak invloed op de omgang met anderen. Wanneer je empathisch bent, ben je over het algemeen vriendelijk en zachtaardig.

Empathisch betekent kunnen inleven in een ander of een situatie. De betekenis van empathie is het verplaatsen van jezelf in de ander. Empathie tegenover anderen betreft vooral je gevoel. Je kunt het zien als meeleven met iemand, en dat het je zelf ook raakt wat een ander doormaakt. Empathische mensen kunnen zichzelf vaak gemakkelijk aanpassen, en hebben minder moeite wanneer het verhaal niet om hun draait. Ze luisteren graag naar een ander. 


 

Gevoelige mensen

Mensen die hooggevoelig zijn, ook wel HSP genoemd zijn vaker empathisch dan mensen die niet of minder gevoelig zijn. Gevoelige mensen leven zich vanuit nature in. Een situatie of een gevoel brengt gevoelens met zich mee, die een gevoelig persoon haarfijn kan aanvoelen. Er zit ook een nadeel aan gevoeliger zijn, dat is dat je vaker jezelf wegcijfert voor de verlangens en gevoelens van een ander. 


 

5 kenmerken van empathisch zijn

Als je de vijf kenmerken hieronder goed kan plaatsen dan is het overduidelijk: je bent een empathisch en gevoelige persoon. Dit zorgt ervoor dat communicatie met jou nooit eenrichtingsverkeer is, en je echt voor de mensen om je heen klaar staat. 
 
  1. Je luistert graag naar anderen. 
  2. Je voelt mee met de ander, en kan daardoor emoties aanvoelen
  3. Je steunt graag een ander, zonder dat dit verwacht wordt
  4. Wisselt graag ervaring uit om een ander te helpen
  5. Je zet een ander zijn/haar behoefte gemakkelijk voor die van jezelf.

 

Empathisch vermogen

Op het werk, of in je privéleven kan je empathisch vermogen een groot effect hebben op je succes, maar ook zeker de omgang met anderen. Mensen die empathisch zijn hebben oog voor detail betreft de emoties van een ander. Ze zullen niet klakkeloos dingen eisen die onrealistisch zijn, en wanneer je eens te laat bent kunnen zij zich goed inleven. Ben je minder empathisch en noemt men je sneller egoïstisch, dan kun je alsnog leren hoe jij jezelf beter kunt inleven in een situatie of in een ander in jouw omgeving. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
 
  • Probeer eerst naar de ander te luisteren alvorens je spreekt
  • Denk na over wat je gaat zeggen, hiermee voorkom je onnodig kwetsen
  • Wanneer een ander je iets in vertrouwen verteld, zorg er dan voor dat je dit vertrouwen niet schaadt.
  • Probeer je in te leven in de emoties van een ander, door je eigen ervaring te gebruiken
  • Geef spontaan een compliment aan een ander

 

Oefenen

Door je empathisch vermogen te oefenen, kun je al vrij snel vooruitgang boeken. Het kan voor de een lastiger zijn dan voor de ander. Wanneer je bijvoorbeeld op werkgebied vaak een serieuze en zakelijke houding moet aannemen. Door meer van de bovenstaande tips toe te passen in de omgang met anderen, kun je alsnog zakelijk zijn, maar zorg je er ook voor dat je jouw empathisch vermogen gebruikt tegenover anderen. Dit verbetert veelal de intrinsieke werk motivatie, en geeft een fijne sfeer tussen collega’s.
 

empathie

Inzichten op jouw levensvragen

Ben je benieuwd wat jou te wachten staat, of wil je meer inzichten en antwoorden op jouw levensvragen? 
Onze mediums en paragnosten staan voor je klaar met duidelijke antwoorden. 

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag
Gratis proefchat

Start jouw reading  ⟶ 

 
 
 
Datum: 23-02-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten