Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Vergeven doe je voor jezelf

Iemand of een situatie vergeven doe je voor jezelf, om los te komen van de intense emoties die gekwetstheid met zich meebrengt. Hieronder lees je meer over vergeven, het proces en hoe je het zelf kunt stimuleren.


Vergeven of liever vergeten?

Wat is vergeven? Hoe kun je jezelf vergeven of hoe vergeef je een ander? Vergeten lukt in ieder geval niet, als je vol gekwetsheid zit. Het is niet eenvoudig om iemand of jezelf te vergeven, vooral niet als het kortgeleden is gebeurd. Toch zijn er een aantal manieren om iemand, jezelf of een situatie te leren vergeven. Het is vaak wel een proces, die tijd rovend kan zijn. 

 

Acceptatie

Het is eigenlijk de eerste stap, en ook een hele belangrijke stap. Acceptatie. Jezelf of een ander vergeven begint bij de situatie te accepteren. Iets accepteren klinkt eenvoudig, maar is een proces wat je echt moet ervaren binnenin jezelf. Accepteren dat een ander iets wel of juist niet heeft gedaan is soms moeilijk doordat er te weinig begrip is. Er komen vaak bij deze stap ook vragen omhoog zoals: waarom…? Door realistisch naar de situatie te kijken, en in acht te houden dat mensen soms vanuit onzekerheid, onwetendheid, blokkades of andere emoties bepaalde acties uitvoeren kan dit helpen om het acceptatieproces te starten.
 
 

Tips tijdens het vergeven

Vergeven is een proces, zoals vaker benoemd, maar kan zeker bewust in werking gezet worden, door hier tijd aan te spenderen. Bewust worden van het zeer, de situatie en de consequenties zijn belangrijke onderdelen tijdens vergeven. We hebben wat belangrijke tips hieronder opgesomd. 
 
  • Mediteren kan helpen tijdens het proces om meer tot je eigen kracht te komen, en het vergeven te stimuleren.
  • Vergeven is ook jezelf of de ander op waarde te schatten als mens, ook als je het niet goed kan begrijpen waarom iemand iets heeft gedaan.
  • Trek jezelf terug in de natuur, en laat al je emoties toe. Om te gaan vergeven, zul je eerst alle emoties toe mogen laten.
 
 

Vergeven start met bewustwording

Bewust worden van de situatie, en alle emoties die het teweeg hebben gebracht is een onderdeel die het acceptatieproces kan vergemakkelijken. Vergeven is verder kijken dan alleen je gekwetste gevoelens, maar is ook te gaan leren achterhalen waardoor het is ontstaan bij jezelf of een ander. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar door verder te willen kijken vind je vaak nieuwe inzichten en antwoorden die het proces van vergeven stimuleren.


 

Welke obstakels kom je tegen?

Je kunt in het begin veel moeite ervaren om begrip te kunnen vinden. Door alle frustratie, boosheid en andere emoties eerst toe te laten en de ruimte te bieden… ontstaat er ruimte voor andere emoties zoals begrip, en acceptatie. Zie het als een volle beker met water, zolang er niets uit de beker is, kan er niets bij. Anders overstroomt de beker. Daarnaast kun je jezelf eenzaam gaan voelen als je de volgende stap door bent, het accepteren en je gevoelens toelaten. Misschien heb je de neiging om jezelf terug te trekken vanuit sociale bijeenkomsten, waardoor je jezelf als het ware gaat isoleren. Probeer balans te vinden tussen tijd voor jezelf om te helen, en eropuit te gaan.
 
 

Tips voor obstakels die je kunt tegenkomen

  1. Praat met een vertrouwd iemand over je gevoelens. De ander kan ook een ander licht schijnen op de situatie, of je emoties deels helpen filteren. 
  2. Door je emoties die soms ineens kunnen opspelen, kun je minder zin in bepaalde activiteiten hebben. Zorg voor duidelijke communicatie en laat een planning wat meer los. Onderneem elke dag iets leuks voor jezelf. Hoe klein ook. Zorg voor gezelligheid en plezier. Dit zijn hoge trillingen die je helpen om los te laten.


Loslaten

Soms hebben zich gebeurtenissen plaatsgevonden die niet vergeven kunnen worden binnen een korte periode, en dit zal zich over een langer termijn uitsmeren. Als je iemand niet kan vergeven is het belangrijk om jezelf los te maken van deze persoon, en je eigen leven proberen op te pakken. Een gesprek met een vertrouwd persoon kan inzichten bieden, bijvoorbeeld een medium of een paragnost. Een spirituele coach kan antwoorden geven zodat je weer rust kunt vinden tijdens het proces van vergeven. 

 

vergeving of vergeven doe je zo
Hulp bij het proces van vergeven nodig?

Onze mediums, paragnosten, en life coaches staan je graag bij tijdens een moeilijk proces zoals vergeven. Alle spirituele coaches hebben een screening doorlopen en zijn betrouwbaar, en respecteren jouw privacy. Start jouw persoonlijke reading met een ervaren lifecoach, medium of paragnost op Spiritchat.

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag

Start jouw reading ⟶ 

 Datum: 20-11-'22

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten