Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Zo vergroot je jouw zelfliefde

Hoe kun je echt van jezelf houden? Wat houdt zelfliefde nou eigenlijk in. Het is een breed concept waarbij we kunnen denken aan iets voor onszelf doen, maar uiteindelijk is zelfliefde jezelf op waarde leren schatten door een hoger bewustzijn van jezelf te creëren.

Op jongere leeftijd wordt ons geleerd om te presteren en aandacht te schenken aan sociale contacten. Wanneer je juist (hoog)gevoeliger bent kan dit voor problemen zorgen, ook in een vroeg stadium van je leven. Doordat je continue bezig bent met wat anderen van je vinden, en presteren vergeet je te luisteren naar je eigen ware gevoelens. Je eigen authenticiteit wordt hierdoor op de proef gesteld. Op jonge leeftijd is dit vaak onmogelijk om te veranderen, doordat notabene iedereen aan het maatschappelijke beeld moet voldoen. 
 
 

Tijdens je zelfliefde kom je veel angst tegen

Het is inderdaad zo dat wanneer je in een proces van zelfliefde, acceptatie en verlichting zit er veel op je af komt op emotioneel gebied. Wellicht heb je veel gevoelens een lange tijd moeten onderdrukken om in dat beeld wat gecreëerd is te passen. Hierdoor kan het als foutief worden ervaart wanneer je met jezelf aan de slag gaat, en bijvoorbeeld assertiever wilt gaan optreden tegenover hetgeen wat er verwacht wordt, maar helemaal niet bij jou past als persoon/ ziel zijnde. Je kunt te maken krijgen met schuldgevoelens in het begin van je proces. Dit is over het algemeen een goed teken, dat betekent namelijk dat je je oude patroon probeert te vervangen voor een gezondere nieuwe levensvisie. 
 
 

Niet iedereen zal je begrijpen

Doordat je met jezelf aan de slag gaat in het kader van zelfliefde kan het zijn dat je ineens zaken gaan opvallen. Bijvoorbeeld relaties met andere mensen. Doordat je gefocust bent op jezelf, en minder op wat anderen van je vinden kun je gaan twijfelen aan de integriteit van sommige mensen in je leven. Waarschijnlijk doordat je jezelf een langere tijd aan die mensen hebt proberen aan te passen of hebt willen behagen. Het kan zijn dat mensen die op dit moment in je leven zijn hierdoor afstand nemen, onbegrip tonen of juist negatief reageren op jouw proces. Het loslaten van het oude kan wederom veel emoties opwekken, maar zal ook zorgen voor veel inzichten en verlichting.

 

10 tekenen dat je toe bent aan meer zelfliefde

Soms is het lastig om in te schatten of je zelfliefde in balans is. Hoe weet je nou eigenlijk of je zelfliefde voldoende is om gelukkig te zijn? Hieronder hebben we 10 tekenen opgesomd.
 
  1. Je bent vermoeid en overprikkelt
  2. Je hebt veel moeite om nee te zeggen
  3. Je helpt anderen altijd eventueel ten koste van jezelf
  4. Je vermijdt liever sociale contacten
  5. Je neemt snel de mening van een ander aan of over
  6. Je hebt moeite om je eigen gevoelens te uiten
  7. Je hebt vaker last van angst of een onrustig gevoel
  8. Je hebt het gevoel dat mensen je voor lief nemen
  9. Je kunt weinig zaken benoemen aan jezelf die je mooi vindt
  10. Je kan jezelf moeilijk belonen 
 

Jezelf op waarde schatten en je zelfliefde vergroten

Zoals besproken is zelfliefde op verschillende niveaus te vergroten. Wanneer je merkt dat je zelfliefde uit balans is, kun je hieraan gaan werken door bepaalde patronen te vervangen. Dit zal met vallen en opstaan gebeuren doordat ook je brein moet wennen aan de nieuwe manier van denken. Je kunt te maken hebben met wat tegenwerkingen door jezelf of dat je in tweestrijd komt te staan wanneer een ander meer beroep op je probeert te doen. Er zijn verschillende aspecten die je zelfliefde zullen vergroten. Hieronder hebben we ze opgesomd. 
 
  • Benoem elke ochtend waar je dankbaar voor bent
  • Doe elke dag iets voor jezelf hoe klein dan ook
  • Schrijf je gevoelens op (schrijven is laagdrempeliger)
  • Schrijf vervolgens je eigen verlangens en doelen/dromen op
  • Start met (begeleide) meditatie of yoga
  • Start met assertiviteit training (nee leren zeggen)
  • Beweeg om je mindset aan te sterken 
  • Start met positieve affirmaties
 

Het kost tijd

Wanneer je start met je zelfliefde vergroten is een groot gedeelte bewust worden van je eigen zijn. Het is elke dag werken aan wie jij bent, wat jij voelt en waar jij naartoe wilt. Dit zal je tijd kosten, tijd die je investeert in je eigen geluk en welzijn. Dit zal ervoor zorgen dat je een gelukkiger gevoel krijgt, en je visie op de wereld, op jezelf en op andere mensen veranderd. Een belangrijk onderdeel van meer zelfliefde ontwikkelen is assertiviteit. Dit houdt voornamelijk in dat je je grenzen kunt aangeven zonder dat jij je er slecht bij voelt of dat je vastloopt. Je kunt hier een training voor volgen, maar je kunt dit ook zelf oefenen met een vriend(in) of in je eentje. Dit doe je door nee of stop te zeggen in de spiegel. Het woordje nee of stop kan je in het begin als negatief zien, uiteindelijk zal dit gevoel veranderen in zelfvertrouwen en het beschermen van je eigenliefde en waarde. Positieve affirmaties kun je zelf bedenken of je maakt gebruik van onze lijst met positieve affirmaties die je dagelijks kunt benoemen of kunt opschrijven. Onthoud tijdens je proces dat zelfliefde tijd nodig heeft om te groeien.
 


zelfliefde
Antwoord op jouw levensvragen

Wil je meer inzichten in je persoonlijke - en spirituele ontwikkeling?
Onze mediums en paragnosten geven eerlijk antwoord op jouw levensvragen.
Start een gratis proefchat geheel vrijblijvend met ervaren coaches.

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag
Gratis proefchat
Gratis registeren  ⟶ 

Start jouw reading ⟶ 

 
 

Dit vind je vast ook interessant:





Datum: 08-06-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten