Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Narcist kenmerken

Wat zijn de kenmerken van een narcistisch persoon? Wat kun je doen om jezelf vrij te maken van narcistische personen in jouw leven? Een kenmerk van narcistische mensen is dat zij het op de één of andere manier altijd weten om te draaien naar hun zelf. Het draait dus altijd om hem of haar. Een ander kenmerk is dat zij bepaalde controle uit oefenen op de ander. Welke kenmerken schrijven we toe aan een narcist? Je leest het in dit blog.


 

Narcistische trekken

Er zit verschil in het uiten van narcistische kenmerken, maar er is vaak wel een samenhang in hoe het tot stand komt. Hierdoor is het in het begin niet altijd direct waar te nemen wanneer je in contact staat met iemand die wellicht narcistisch is. Een narcist komt namelijk niet ongezond of vreemd over in het begin. Het zijn vaak mensen die goed kunnen manipuleren, en een masker van vriendelijkheid tegenover andere kunnen opzetten. Hierdoor lijkt het vaak alsof de persoon die dealt met een narcist zelf niet stabiel is. Het kan dus in het begin enorm zwaar zijn, waardoor je aan jezelf begint te twijfelen. Een persoon met narcistische kenmerken zorgt er (on)bewust voor dat de ander twijfelt aan zichzelf, waardoor er machtsvertoon ontstaat. 
 

 

Master of manipulation

Ja, één van de duidelijkste kenmerken van een narcist is manipuleren. Het domineren, en controleren van de ander komt veel voor als je te maken hebt met een narcistisch persoon. Dit zorgt vaak voor veel frustratie en verdriet. Als gevolg dat de persoon die te maken heeft met een narcistisch persoon zich terugtrekt, stil is en nauwelijks of niet voor zichzelf durft op te komen. Vaak komt het stille en teruggetrokken gedrag voort uit angst voor confrontatie, en ruzies. Uiteindelijk ontwikkelt de ander conflict vermijdend gedrag, uit zelfbescherming. 


 

Narcistische kenmerken op een rij

 1. Dominantie (het uit zich vaak in zeggenschap hebben over de ander)
 2. Controle (willen weten wat de ander doet, en met wie)
 3. Ruzies (waarbij iedereen schuld heeft, behalve hij/zij)
 4. Slachtofferrol (intense emoties waaronder soms zelfs agressie) 
 5. Geen empathie (tegenover anderen is er weinig inlevingsvermogen)
 6. Egoïstisch gedrag (hij/zij mag alles, maar de ander niet)


 

Hoe herken je een narcist in een relatie?

Een persoon met narcistische kenmerken herken je in een relatie vaak aan: controlerend gedrag. In het begin van een relatie zal een persoon met narcistische kenmerken je het hof maken, door je te overspoelen met complimenten en of cadeautjes. Al snel zal dit gedrag veranderen in machtsvertoning, en controlerend gedrag. Manipulerend gedrag waarbij conflicten steeds vaker voorvallen. Een narcist zal zijn of haar partner altijd schuld toeschuiven, waardoor er een minderwaardigheidscomplex ontstaat. Een relatie met een narcist is uitputtend, en zorgwekkend. Het zorgt ervoor dat de persoon die te maken heeft met een narcist zijn of haar eigenwaarde verliest of dusdanig zichzelf niet herkent in zijn of haar handelen. 


 

Ondersteuning voor jou

Heb je het gevoel dat je te maken hebt met een narcist? Je staat er niet alleen voor. Onze spirituele coaches helpen je graag verder met eerlijke inzichten. Start een vertrouwelijk gesprek met een spirituele coach naar keuze. 
 
 

Narcist en geld

Een narcistisch persoon houdt van mooie en vaak dure dingen. Daarvoor kan geld een gevoel van macht geven. Het komt vaak voor dat een narcist de ander wilt overspoelen met luxe, waaronder mooie en luxe cadeaus. Dit zorgt voor aanzicht. Een narcist voelt zich graag superieur. Een narcist en geld kan hele verontrustende situaties geven. Hoe kom je los van een narcist?

Allereerst is het belangrijk dat je aan iemand je gevoelens kunt vertellen, in vertrouwen. Het is belangrijk dat je zorgt voor een veilige omgeving waarin je jezelf kunt zijn, en je emoties kunt uiten. Door de visie van een ander aan te horen, en hulp te aanvaarden ben je al een stap verder. Doordat de narcist vaak al controle heeft over de eigenwaarde van de ander, is het belangrijk om eerst feiten onder ogen te leren zien. Vanuit daar zijn velen gesprekken mogelijk die ervoor zorgen dat de ander weer in zichzelf gaat geloven. Het belangrijkste is het vertrouwen in je eigen kracht en kunnen terugwinnen, en de realiteit onder ogen te zien. Aangezien een narcist vaak manipulerend gedrag vertoont is het lastig voor de ander om realistisch naar de situatie te kijken. Vaak zijn er bepaalde patronen te achterhalen, en eventueel te doorbreken. Soms speelt een intens verleden, of een laag zelfbeeld een grote rol, waardoor de ander moeite ondervindt om de narcist los te laten.  
 
 1. Zorg voor een vertrouwenspersoon
 2. Zorg voor een veilige omgeving
 3. Verbreek het contact met de narcist
 4. Meditatie kan je helpen dichter bij jezelf te komen
 5. Ontdek je eigen gevoelens / bekijk jezelf en de situatie realistisch

 

Empathie

Een narcist kiest vaak mensen uit in zijn of haar leefomgeving die juist empathisch zijn. Het zijn vaak gevoelige en zorgzame mensen die zichzelf sneller opzij zullen zetten voor de behoefte van een ander. Echter maakt het dat ook wat lastiger, omdat zij zichzelf dan uiteindelijk compleet zullen wegcijferen voor de behoefte van de persoon met narcistische kenmerken. Ze zien het goede in een ander, waardoor ze veel willen inleveren op de kans voor verbetering. Empathische mensen bieden hun hulp graag aan, en bewonderen met alle liefde een ander voor zijn of haar kwaliteiten. Daarnaast zal een empathisch persoon goed kunnen inleven in de emoties van een ander, en is begripvol. Om los te komen van een narcist zal de persoon zijn of haar grenzen moeten leren bewaken, en zelfliefde moeten ontwikkelen. Inzien dat de situatie niet gezond is, en dat de ander niet dezelfde zorg kan dragen en zijn of haar behoefte niet in acht neemt. Een narcistisch persoon en een empathisch persoon zijn als water en vuur, waardoor ze elkaar juist kunnen aantrekken en het slechtste in elkaar naar boven kunnen halen. 
 

 

Is iemand met 1 of 2 kenmerken altijd een narcist?

Nee. Niet iedereen is direct een narcist bij een kenmerk die je herkent. Als je te maken hebt met iemand die dominant is hoeft dit niet te betekenen dat je te maken hebt met een narcist. Uiteraard is die mogelijkheid er wel, wanneer meer situaties en kenmerken zich voordoen. Een narcistische persoonlijkheid wordt normaal gesproken vastgesteld door een gespecialiseerde arts, maar doordat een narcistisch persoon niet altijd in aanraking komt met een hulpverlener is dit in veel gevallen dus ook niet aan de orde. Er zijn echter mensen gespecialiseerd om je weer terug in je eigen kracht te zetten, die je kunnen helpen om los te komen van een narcist. Op Spiritchat kun je chatten met ervaren spirituele coaches die je graag verder helpen met hun inzichten en een luisterend oor bieden. 
Ondersteuning in jouw proces

Wil je graag eerlijke en betrouwbare inzichten ontvangen? Onze erkende specialisten staan voor je klaar.

Erkende healers, mediums en paragnosten
Gratis gesprekverslag

Start jouw reading ⟶ 

  
 
 
Datum: 02-01-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten