Alle coachesUitlegCredits kopenEmail Consult Thema's KaartleggenContact

Waarom het niet verstandig is emoties vast te houden

Probeer jij je emoties te onderdrukken?

Waarom het goed is om je emoties te blijven uiten

Onze emoties zijn altijd aanwezig. Het kunnen kleine of grote situaties zijn wat emoties oproept. Maar niet altijd kunnen we deze reguleren en krijgen we te maken met emoties die we niet uiten of niet durven of kunnen uiten. Gevoelens niet kunnen of willen uiten kan voortkomen uit een schaamtegevoel, of dat iemand van je wegloopt. 


 

Het is geen goed idee emoties niet te uiten

Als je blijft doorlopen met bepaalde emoties bij een specifieke kwestie dan kom je uiteindelijk jezelf tegen. Mensen zijn geneigd vaker over hun eigen grenzen heen te gaan waardoor deze emoties zich voornamelijk zullen opstapelen. Dit kan zich uiten in prikkelbaarheid en vermoeidheid. Je kunt het gevoel hebben dat je er niet toe doet, of dat mensen niet of weinig om je geven. Het is heel goed om te leren je grenzen aan te geven. En het is dus belangrijk wel degelijk aandacht aan terugkerende emoties te geven en deze te leren uitspreken. 
 
 

Angst voor afwijzing

Het kan zijn dat je te maken krijgt met de angst voor afwijzing. Maar er is een mogelijkheid om te leren hoe je je eigen emoties liefdevol kunt uitspreken. Want als je emoties rondom iemand liggen die fel uit de hoek kan komen kan het zijn dat je je emoties uitspreken probeert te vermijden. Om zodoende de confrontatie niet te krijgen met deze persoon. De ander kan namelijk ook reageren vanuit angst en onzekerheid en hierdoor sneller geïrriteerd raken, of boos worden. Als het om iemand gaat die zich snel aangevallen voelt is het belangrijk jezelf goed voor te bereiden op eventuele emoties vanuit deze persoon, maar zeker de confrontatie niet uit de weg te gaan. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen om een ander zijn/haar emoties.
 
 

Tips om je emoties te uiten

Hieronder kun je een aantal tips lezen. 


#1 Als je verdrietig bent

Geef toe aan je verdriet en probeer dit verdriet niet te onderdrukken. Het kan erg vervelend aanvoelen maar verdriet is belangrijk te omarmen. Je mag verdrietig zijn om bepaalde situaties of mensen. Je hoeft je zeker niet te schamen. We hebben allemaal weleens verdriet. Het is heel belangrijk jezelf hierin toe te laten. Als je liever alleen bent terwijl je verdrietig bent is het belangrijk om jezelf deze ruimte en tijd te geven in een veilige omgeving.


 

#2 Als je angstig bent

Ben je onzeker en bang voor je eigen emoties, is het enorm belangrijk ze te delen met iemand die je vertrouwd. Iemand die zelf deze emoties ook kent zodat je herkenning krijgt voor deze emoties. Stel jezelf open voor iemand om je heen die je kunt vertrouwen en al langer kent. Je zult waarschijnlijk tips meekrijgen vanuit de ander, en hij/zij zal misschien zelfs jou terug in vertrouwen nemen.


 

#3  Als je bezorgd bent

Als je bezorgd bent om welke reden dan ook, kan het goed helpen te mediteren en je zorgen op te schrijven. Je schrijft niet alleen de ballast van je af maar je kunt ook goed over je zorgen nadenken. Soms kom je erachter dat je moeite hebt met iets uit handen te geven waardoor er zorgen ontstaan over de toekomst of over de ontwikkeling in de situatie. Hoe gegrond zijn jouw zorgen en hoe kun je deze eventueel meer leren loslaten waardoor er weer harmonie en ontspanning in de plaats terug kan komen. 


 

Is er helemaal niemand om je emoties mee te delen?
Medium chat

Soms is er niemand beschikbaar of durf je écht niemand in vertrouwen te nemen. Daarvoor zijn onze consulenten er ook voor jou. Je kunt altijd met één van onze consulenten een gesprek starten om meer inzicht te krijgen. Een luisterend oor. Dit kun je volledig anoniem doen en 100% in vertrouwen. Kun je op dit moment niet terecht bij je familie of vrienden? Schaam je zeker niet. Geen vraag is raar of fout. Veel mensen gingen je voor en hebben troost, warmte en steun mogen ervaren tijdens hun consult/reading. Lucht je hart zodat je weer verder kunt. 

Maak 2 minuten gratis kennis met Spiritchat.
Geen kosten. Geen abonnement. 
 Datum: 26-08-'21

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten