Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

10 kenmerken dat je overprikkeld bent

Wanneer je overprikkeld bent loop je tegen allerlei obstakels aan bij jezelf, en bij anderen. Wanneer weet je nou eigenlijk dat je overprikkeld bent? We hebben hieronder een checklist met 10 kenmerken die je hebt wanneer je overprikkeld bent. Een overprikkeld brein kan ontstaan door teveel tegelijk te willen doen, of omdat je bijvoorbeeld alles alleen moet doen. Lees verder om te kijken of jij deze 10 kenmerken ook hebt, en een stapje terug moet gaan nemen.


Overprikkeld en haast

Wanneer je continue het gevoel hebt dat je moet haasten, ben je hoogstwaarschijnlijk al overprikkeld. Vaak wanneer je te veel druk op je schouders hebt raak je overprikkeld. We hebben het niet altijd door dat we te snel gaan, waardoor je vermoeid raakt, en minder zin hebt in de dingen die je die dag moet voltooien. Een duidelijk kenmerk van overprikkeld zijn is dan ook continue een haastig gevoel hebben. Je hebt geen rust om de taken af te ronden, maar alles wil je zo snel mogelijk doen. 

 
 

Angst en onzekerheid

We zijn allemaal wel eens angstig of onzeker, maar wanneer ben je echt overprikkeld waardoor je meer onzekerheid ervaart en in sommige gevallen zelfs een angststoornis ontwikkeld? Wanneer je elke dag te maken hebt met angst voor bijvoorbeeld sociale gelegenheden en onzeker bent over wat anderen van je vinden, kunnen we stellen dat je brein overprikkeld is. Hoog gevoelige mensen hebben veel sneller last van overprikkeld zijn, dan mensen die minder of niet gevoelig zijn. Angst en onzekerheid ontstaat vooral doordat je continue bezig bent om anderen tevreden te stellen en hierbij jezelf voorbijloopt.


 

Aanstellen

Sommige mensen kunnen al snel vinden dat je je aanstelt. Toch hebben deze mensen vaak minder kennis van wat overprikkeling nou eigen inhoudt en met iemand kan doen. Het kan er namelijk echt voor zorgen dat je nergens geen zin meer in hebt, en het liefst de hele dag alleen doorbrengt. Je bent vermoeider en je verzorgt jezelf minder. Mensen die vinden dat je je aanstelt kunt je dan ook het beste vermijden en op afstand blijven houden. Als mensen zeggen dat je je aanstelt zorgt dit alleen maar voor meer overprikkeling, en het zorgt voor afstand tegenover jezelf en hoe je het probleem kunt oplossen.


 
 

Slapeloosheid

Als je een overprikkeld brein hebt dan kan slapen heel lastig worden. Hierdoor kun je een neerwaartse spiraal terecht komen. Wanneer je lang wakker ligt en loopt te piekeren over van alles krijgt je brein geen kans om te rusten. Melatonine wordt normaal gesproken aangemaakt door de pijnappelklier. Het kan zijn dat wanneer je overprikkeld bent, je hier een natuurlijk hulpmiddel voor nodig hebt. Melatonine kun je kopen bij de drogist en neem je vaak 1 uur voor het slapen in. Hierdoor zul je sneller in slaap vallen, en dat kan zeer goed werken wanneer je overprikkeld bent! Om je slaap te bevorderen kun je 1 uur voor het slapen gaan beter geen televisie meer kijken. Leg je mobiel weg, en dim de lichten. Zet bijvoorbeeld meditatie muziek op en lees en boek. Op deze manier zorg je voor voldoende rust.


 
 

10 kenmerken dat je overprikkeld bent

We schrijven een aantal kenmerken toe aan mensen die overprikkeld zijn. Je kunt natuurlijk ook andere symptomen hebben die zorgen voor een overprikkeld brein. De meeste kenmerken staan hieronder opgeschreven. Wanneer je alle 10 kenmerken hebt, dan ben je hoogstwaarschijnlijk overprikkeld en kun je de onderstaande stappen volgen voor meer balans en rust in jouw leven.
 
 1. Je hebt continue een gehaast gevoel
 2. Je zondert jezelf af van mensen waar je om geeft
 3. Sociale contacten interesseren je nauwelijks of niet
 4. Je bent gedemotiveerd, maar je gaat wel door
 5. Je wilt continue alles opruimen, en blijft dit voor je gevoel gedwongen doen
 6. Het liefs houd je alle controle, en heb je een schema
 7. Als iets niet lukt voelt het als falen, en ben je emotioneel
 8. Je bent vermoeid
 9. Je voelt je niet gehoord en begrepen
 10. Je hebt te maken met angstige en onzekere gevoelens
 
 
 

Wat kan ik doen tegen een overprikkeld brein?

Als je erachter bent dat je overprikkeld bent, is dat een belangrijke bewustwording. Overprikkeld zijn is niet negatief, maar duidt aan dat je te lang voorbij je eigen behoeftes bent gegaan. Er hangt veel druk op jouw schouders waardoor je het gevoel hebt dat jij het allemaal onder controle moet hebben. Een belangrijke stap is dan ook dat je de controle vervangt voor dankbaarheid. Dankbare gevoelens richting jezelf. Probeer elke dag positieve affirmaties tegenover jezelf uit te spreken. Schrijf je eigen doelen op, en probeer op een laagdrempelige manier te gaan sporten. Sporten zorgt ervoor dat er een hormoon vrijkomt die stress en spanning verlaagt namelijk, endorfine. Daarnaast zorgt het stofje serotonine voor een gelukkig gevoel. 
 
 • Schrijf je gedachten op (bewustwording)
 • Ga wandelen of laagdrempelig sporten (opbouwend)
 • Wees assertief (zeg nee tegen mensen die te veel beroep op je tijd doen)
 • Zoek steun, en praat over je gevoelens (vertrouwenspersoon)
 • Plan duidelijke momenten in om te rusten (zonder schuldgevoel) 
 • Vervang het schuldgevoel voor dankbaarheid (door dankbare momenten op te schrijven)
 • Ga aan de slag met positieve affirmaties (in het kader van zelfliefde)
 • Zorg voor een gezonde levensstijl (gezond eten, en voldoende slaap)
 
 

overprikkeld brein
Eerlijk inzicht en advies voor jou

Onze spirituele coaches staan bekend om hun eerlijke en duidelijke adviezen. Je kunt bij Spiritchat chatten of e-mailen met erkende coaches die jou weer in jouw kracht kunnen zetten. Start jouw persoonlijke reading, en ontvang inzichten.

Erkende mediums, paragnosten, healers
Gratis gesprekverslag

Start jouw reading ⟶ 

   Datum: 18-02-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten