Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

5 kenmerken van een narcistische moeder

Wat kun je doen wanneer je met een narcistische moeder te maken hebt? Wat zijn 5 kenmerken van een narcistische moeder? Hoe kun je jezelf weren tegen een moeder die narcistische eigenschappen heeft? Een narcistische moeder is vaak iemand die een bepaalde controle wil hebben over hoe haar kind zijn of haar leven invult. Daarnaast heeft een moeder met narcistische kenmerken veel confrontaties met haar kind. Een veelvoorkomende eigenschap is dat alles om de narcistische moeder gaat, waardoor het kind veel moet inleveren, en het gevoel heeft dat hij/zij niet begrepen of gehoord wordt door zijn of haar moeder.

 
 

Alles draait om mijn moeder

Met een narcistische moeder draait alles om de moeder zelf. Een kind dat een narcistische moeder heeft kan zich alleen, en niet gehoord voelen. Waarom handelt een narcistische moeder egoïstisch? Het zijn vragen die kunnen opkomen wanneer je te maken hebt met een narcistische moeder. Vaak komt narcisme voort uit ervaring, angst voor afwijzing en onzekerheid. Een narcistische moeder kun je niet peilen, en heeft al snel de neiging haar kind te manipuleren op een geraffineerde wijze.


 

5 Kenmerken van een narcistische moeder

Een narcistische moeder is niet altijd direct te herkennen. Het kan namelijk goed voorkomen dat je een langere tijd denkt dat het normaal is hoe je behandeld wordt, vooral wanneer je dit al hebt ondervonden in je jeugd. Als je op een gegeven moment ouder wordt kan het zijn dat je bepaalde patronen herkent, waardoor je het gevoel hebt gehad dat het nooit echt om jou heeft gedraaid. Dit kan erg confronterend zijn, waardoor het een uitkomst kan zijn om herkenning te vinden, en hierover te praten. 5 kenmerken dat je met een narcistische moeder te maken kunt hebben gehad zijn:
 
  1. Manipulatie 
  2. Jaloezie
  3. Controle
  4. Geen empathie
  5. Dominantie 
 

Narcistische moeder test

Is er een test om te testen of je moeder narcistische eigenschappen heeft? Wanneer je moeder veel kenmerken heeft zoals hierboven staat, is de kans groot dat je te maken hebt met een moeder die narcistische kenmerken heeft. Wanneer je het gevoel hebt gehad dat alles om je moeder draait, en er geen greintje van empathie voor jou is, of is geweest… is de kans groot dat je een narcistische moeder hebt. Een narcistische moeder manipuleert situaties, en de woorden van een ander. Eén belangrijk aspect wat overeenkomt bij narcistische moeders is dat de schuld altijd wordt afgeschoven op het kind. In een discussie zal een narcistische moeder jaloers, en dominant reageren. Dit is een patroon die continue voorkomt in de omgang met een narcistische moeder.


 

Hoe maak ik mezelf los?

Om jezelf los te kunnen maken van een narcistische moeder en haar manipulatie, controle en dominantie is het belangrijk om grenzen te leren stellen. Gezonde grenzen, en je eigen doelen te gaan stellen. Wanneer je een narcistische moeder hebt, kan het in het begin heel moeilijk zijn om grenzen te stellen en voor je eigen leven te gaan. Doordat je veel hebt ingeleverd tijdens het omgaan met een narcistische moeder, kun je het gevoel hebben dat je niet goed weet waar je kwaliteiten en dromen liggen. Dit is doordat je geen ruimte hebt gehad om jezelf écht te ontwikkelen en op waarde te schatten. Onze mediums, paragnosten, life coaches, HSP-coaches, en healers helpen je graag tijdens je proces om meer in je kracht te komen staan.  Start jouw gratis kennismaking chat


 
 

5 doelen voor jezelf

Om jezelf te bevrijden van de controle, en manipulatie bij narcistische moeders zul je voor jezelf afstand moeten nemen. Doordat je afstand neemt kom je dichter bij je kernwaarden. Het is een proces dat begint om voor jezelf te kiezen. Acceptatie en zelfs vergeving zijn zaken die wellicht later pas aan bod kunnen komen. Door bepaalde doelen te stellen kun je de focus op jezelf gaan leggen, en hierdoor komen je eigen kwaliteiten, verlangens en dromen aan bod. Vijf doelen die je voor jezelf kunt gaan inzetten zijn:
 
  1. Duidelijke grenzen stellen (assertiviteitstraining kan hier bijvoorbeeld goed voor zijn)
  2. Meditatie (door een rust moment kun je naar binnen treden)
  3. Schrijven (door je gevoelens en ervaring op te schrijven start je een stukje healing)
  4. Gelijkgestemden (door je te omringen met leuke en gelijkgestemde mensen ontvang je inspiratie)
  5. Praten (door over je gevoelens te praten leer je filteren, en kun je jezelf gaan leren omarmen)
 
 

narcisme moeder

Ondersteuning in jouw proces

Ben je benieuwd wat jou te wachten staat, of wil je meer inzichten en antwoorden op jouw levensvragen?
Onze mediums en paragnosten staan voor je klaar met duidelijke antwoorden. 

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag
Gratis proefchat

Start jouw reading  ⟶ 

 
 
Datum: 22-01-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten