Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Toxic relatie herkennen 5 tekenen

Het kiezen voor jezelf kan in een toxic relatie enorm zwaar zijn. Bepaalde patronen die je hebt ontwikkelt zorgen ervoor dat je de ander continue boven jezelf zet. Wanneer zit je in een toxic relatie? Hoe kun je loskomen van een toxic relatie? Lees verder om te ontdekken of jij in een toxic relatie zit.


Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie betekent eigenlijk dat er geen ruimte is voor emoties. Wanneer je continue bezig bent om je partner te behagen maar hiervoor geen warmte terugontvangt (het gevoel van op je tenen lopen) kan er een toxische relatie ontstaan. Wanneer heb je te maken met een toxic relatie? Wanneer je continue jezelf wegcijfert, en er niet geluisterd wordt naar hoe jij je voelt.

 

Je probeert van alles maar niets is goed genoeg

Wanneer je veel bezig bent om de ander te behagen vergeet je vaak jezelf. Wanneer je vaak op je vingers wordt getikt dat er iets niet goed is in je relatie, maar weinig of geen complimenten ontvangt voor wat je wel goed doet kan dit al een toxic relatie genoemd worden. Dit noemen we ook wel gaslighting. Er is sprake van ongelijkheden. Dat wil ook wel zeggen dat de ene partner zich boven de andere partner waant. 

 

Twijfel en onzekerheid

In een toxic relatie is er bijna altijd sprake van een onzekere partner die zijn of haar best doet maar niet wordt gezien. Het kan heel eenzaam zijn wanneer je te maken hebt met een toxische relatie. Je hebt het gevoel dat je buiten jezelf treedt om de ander zijn of haar wensen te vervullen, maar er is weinig ruimte voor wie jij bent, en wat jij voelt. Je kunt hierdoor in een vicieuze cirkel van onzekerheid en twijfel terecht komen waardoor je niet weet hoe je uit een toxische relatie moet komen. 

 

5 tekenen dat je in een toxic relatie zit

 1. Je doet alles voor je partner maar je ontvangt geen waardering
 2. Emoties die jij communiceert worden genegeerd
 3. Jij krijgt overal de schuld van
 4. Er is geen respectvolle manier van communicatie
 5. Je partner voelt zich belangrijker dan jij
 

Geven en nemen is uit balans

Wanneer jij meer geeft dan je partner ontstaat er een disbalans tussen geven en nemen. De liefde behoort je juist gelukkiger en geliefder te maken. Je zou je tenslotte in de liefde juist veilig moeten voelen bij elkaar. In een toxic relatie is dit helaas niet het geval. Je hebt het gevoel dat je hierin compleet alleen staat, en de ander misschien wel helemaal niet zoveel om je geeft dan je in eerste instantie dacht. Hoe kies je dan eigenlijk voor jezelf? Hoe maak je jezelf los van een toxic relatie? Dit doe je door je prioriteiten te gaan herzien, en bij jezelf te gaan neerleggen. De enige die zichzelf kan losmaken ben jij.

 

6 Tips om uit een toxic relatie te stappen

Je verdient het om gelukkig te zijn, gewaardeerd te worden en last but not least gehoord te worden… Hoe stap je uit een toxic relatie? Doordat je continue bezig bent geweest met de behoeftes en verlangens van je partner, ben je die van jezelf vergeten. De kern ligt dan ook in wat je voelt, maar waar je al langere tijd geen gehoor meer aan geeft. Maak vandaag een stap voor jezelf, door iets voor jezelf te doen wat je al lang niet meer doet, maar vroeger wel deed voor jezelf. Het zijn kleine stappen die je moet gaan zetten om jezelf te hervinden, en opnieuw te ontdekken. Bij stap 1 behoort ook assertief reageren, zonder dat je het gevecht aangaat. 
 
 1. Grenzen stellen en eventueel consequenties
 2. Meer activiteiten ondernemen voor jezelf
 3. Prioriteiten herzien, in stappen
 4. Praten met iemand die je wel begrijpt
 5. Jezelf niet langer wegcijferen
 6. Sporten of bewegen 

toxic relatie
Is hij of zij de ware voor mij?

Wil je meer inzichten in je relatie of liefdesleven?
Onze mediums en paragnosten geven eerlijk antwoord op jouw (liefdes)vragen.
Start een gratis proefchat geheel vrijblijvend met ervaren coaches.

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag
Gratis proefchat
Gratis registeren  ⟶ 

Start jouw reading ⟶ 

 
 

Dit vind je vast ook interessant:

Datum: 13-10-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten