Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Waarom luisteren naar je onderbuikgevoel belangrijk is

Je kent het wel: een onderbuikgevoel. Je voelt duidelijk dat er iets aankomt. Maar waarom luisteren we dan vaak slecht naar een onderbuikgevoel?

Dit komt omdat er te weinig aandacht aan besteed wordt tijdens het opgroeien. We leven in een drukke maatschappij waarbij de nadruk vooral gelegd wordt (bewust of onbewust) op prestatie. Doordat we een bepaalde manier van denken en voelen aangeleerd krijgen vergeten we te luisteren naar onze eigen natuurlijke kern. 

 

In contact komen met wie jij bent

Wanneer je meer in contact wil komen te staan met je onderbuikgevoel en dus je eigen natuurlijke kern, kun je bijvoorbeeld yogalessen gaan volgen. Vind je het lastig om direct in een groep te beginnen dan zijn er ook online gratis oefeningen te volgen voor thuis. Tijdens een yogales leer je om jezelf vrij te maken van alle ballast. Hierdoor kom je terug naar de basis, en dat ben jij zelf. Tijdens yoga richt je je op fysieke en mentale balans die ervoor zorgt dat je ontspant en meer kunt focussen op wat je echt voelt en wilt.

 

Hoe kun je meer leren luisteren naar je onderbuikgevoel?

Wanneer je een bepaald gevoel hebt bij iemand of een situatie is het belangrijk te leren luisteren naar wat je voelt. Maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? Het is goed om eerst in kaart te brengen hoe je normaal gesproken reageert op je eigen natuurlijke onderbuikgevoel. Probeer je deze weg te stoppen, te negeren, of ben je geneigd je in verschillende bochten te wringen? Wanneer je in kaart brengt hoe jij op je onder buik gevoel reageert, kun je er iets aan veranderen. Vaak hebben we een bepaald beeld dat wanneer we iets weigeren we niet sociaal zijn, of dat het negatief is om bijvoorbeeld een situatie of een persoon op afstand te houden. Echter zijn dit gezonde grenzen om te stellen voor jezelf.

 

5 manieren om meer in contact te komen met je onderbuikgevoel

  1. Negeer je eigen natuurlijke reacties op situaties of mensen niet
  2. Bedenk waar jij je prettig bij voelt, i.p.v. wat een ander ervan zou vinden
  3. Doe aan yoga of meditatie om meer in contact te komen met jezelf
  4. Stel duidelijke grenzen – weten wat je wel en niet leuk vindt
  5. Zorg voor een evenwichtige levensstijl die centraal staat voor geest en lichaam
 

Goed voor je lichaam en geest

Wanneer je goed voor jezelf zorgt door bijvoorbeeld gezond te eten, op tijd naar bed te gaan, en genoeg te bewegen zit je lekkerder in je vel waardoor je gelukkiger bent. Wanneer je duidelijk in je eigen kracht staat ben je sneller geneigd om een grens aan te geven. Zonder je vervolgens schuldig te gaan voelen. Je kunt dus stellen dat wanneer je goed voor je geest en lichaam zorgt je sterker in contact staat met je onderbuikgevoel. Hierdoor zal je er sneller naar luisteren doordat je je zelf op waarde schat. 

 

Een gevoel in je onderbuik van angst

Je kunt ook een onderbuikgevoel hebben die angstig is. Wanneer je merkt dat je angstig bent vooraf een situatie zonder dat je hier normaal gesproken angstig voor zou zijn. Is het goed om hiernaar te luisteren. Wanneer je een voorgevoel hebt dat er iets niet juist zal verlopen probeer dan een oplossing te zoeken door het bijvoorbeeld uit te stellen of af te stellen. Het is echter wel belangrijk dat je bekijkt dat angstige onderbuikgevoelens niet te maken hebben met eerdere negatieve ervaringen of gezonde spanningen bijvoorbeeld voor een examen. Dit zijn geen onderbuikgevoelens maar zijn emoties die weerstand bieden om een herhalende (negatieve) ervaring te voorkomen. Een soort verdedigingsmechanisme.  


Onderbuik gevoel vreemdgaan

Wanneer je het gevoel hebt in je onderbuik dat je partner vreemdgaat, is dit heel vervelend. Probeer eerst te achterhalen waarom je deze voorgevoelens hebt. Komt het vanuit een eerdere angst? Ben je eerder bedrogen? Is je partner afstandelijker geworden waardoor je bang bent dat hij of zij vreemdgaat? Je onderbuik gevoel combineren met je verstand is in sommige gevallen heel belangrijk zodat je erachter kunt komen of het niet vanuit een angst komt opzetten. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld veel last van verlatingsangst of verbindingsangst. Dit kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld erg jaloers bent of dat je bang bent dat je partner je verlaat en hierdoor kunnen gedachten een eigen leven gaan leiden. Wanneer je weet dat dit alles niet op toepassing is dan kun je je partner vragen of hij of zij nog wel gelukkig is in de relatie, en of er geen ander is. Hierna vragen ligt voor velen erg gevoelig. Uit angst voor een confrontatie. De waarheid kan heel erg confronterend zijn, maar dan weet je wel waar je aan toe bent!
 
  • Bedenk je dat wat anderen vinden niet belangrijker is dan wat jij voelt en denkt
  • Je onderbuikgevoel combineren met je kennis en gedachten zorgt voor evenwichtige besluiten.
  • Leg de waarde dichtbij jezelf en wie jij vanuit je natuurlijke kern bent.
  • Volg je eigen normen en waarden.

luisteren naar je onderbuikgevoel
Hoe verloopt jouw levenspad?

Wil je meer inzichten in jouw leven?
Onze mediums en paragnosten geven eerlijk antwoord op jouw (levens)vragen.
Start een gratis proefchat geheel vrijblijvend met ervaren coaches.

Erkende mediums
Gratis gesprekverslag
Gratis proefchat
Gratis registeren  ⟶ 

Start jouw reading ⟶ 

 

Dit vind je vast ook interessant:





Datum: 13-12-'23

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten