Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

» Hsp kenmerken

Hsp kenmerken

Wat is de betekenis van Hsp? De daadwerkelijke betekenis is Highly Sensitive Person oftewel een hoog sensitief persoon. Dat wil zeggen dat energie, indrukken en prikkels harder binnenkomen. Wanner je Hsp bent, kun je slecht tegen onrechtvaardigheid, en streef je naar gelijke normen en waarden. Je hebt oog voor details en je kunt goed inleven in situaties, en mensen. 

 

Wat zijn de symptomen van HSP?

De symptomen verschillen per persoon, maar er zijn een aantal symptomen die vaak herkenbaar zijn voor mensen die hooggevoelig zijn. We hebben een aantal symptomen hieronder opgesomd. Doe hier de volledige hsp test.
 
 1. Je bent gevoelig voor harde energie
 2. Gevoeliger voor licht of geluid
 3. Je kunt snel oververmoeid raken (bijvoorbeeld als je op visite bent geweest)
 4. Je maak je snel zorgen 
 5. Onzekere gevoelens over wat anderen van je vinden
 6. Je bent zeer creatief (kan zich uiten in verschillende vormen)
 7. Je bent een natuurmens (omringt zich graag met dieren of natuur)
 8. Je bent zeer empathisch tegenover anderen
 9. Je voelt anderen feilloos aan 
 10. Je hebt de neiging om jezelf vaker terug te trekken 
 

5 valkuilen voor hooggevoelige mensen

Wanneer je hsp bent, zitten er voor – en nadelen aan. Zo is een groot voordeel het inlevingsvermogen en de oplossingsgerichtheid. Echter is een valkuil dat je te veel inlevert waardoor je jezelf vergeet. 5 valkuilen van een Hsp’er staan hieronder opgesomd.
 
 • Te veel energie geven aan wat niet werkt
 • Jezelf isoleren door sociale gebeurtenissen te vermijden
 • Te veel piekeren aan je kwaliteiten
 • Continue bezig zijn met wat een ander van je denkt/vindt
 • Eigen doelen vergeten of op de achtergrond laten verdwijnen
 

Stemmingen aanvoelen

Wanneer je een ruimte binnenloopt kun je soms al voelen of er een positieve, of negatievere energie in de ruimte hangt. Een hsp persoon weet duidelijk wanneer hij/zij zich beter kan omdraaien. In praktijk is het niet altijd mogelijk om je te distantiëren van een situatie of een persoon wanneer je merkt dat dit niet goed voor je is. De kans is groot dat wanneer je nog in ontwikkeling bent of dat je nog niet goed weet of je hooggevoelig bent, dat je te vaak over je eigen grenzen gaat. Stemmingen aanvoelen is één van de belangrijke kenmerken van een hooggevoelig persoon.
 
 

Hsp kinderen 

Hooggevoelige kinderen oftewel hsp kinderen zijn vaak kinderen die moeite hebben om zich in de maatschappij te bewegen. Hsp kinderen zijn gevoelig voor afwijzing en kritiek, en hebben vaak een groot bewijsdrang. Een kind dat hooggevoelig is kan moeite hebben om met veel druk om te gaan, doordat prikkels harder binnenkomen. Vaak zijn hsp kinderen ook hun leeftijdsgenoten vooruit in het denken. Dit uit zich bijvoorbeeld in wijze vragen stellen. Een hooggevoelig kind kan druk of rustig zijn. De prikkels worden bijvoorbeeld verwerkt in rustgevende energie, maar ook in hele drukke energie. Heeft jouw kind de onderstaande kenmerken? Grote kans dat je kind een HSP kind is!
 
 • Kan zich goed inleven in emoties van anderen (kijk hierbij ook naar de leeftijd)
 • Is vermoeid na een dag vol prikkels bijvoorbeeld door spelen, of op visite te gaan
 • Uit zich in terug trekken of in druk zijn (ondanks het kind vermoeid is)
 • Voelt zich soms onbegrepen, of ongehoord
 • Wilt zich bewijzen tegenover anderen
 • Is in sommige gevallen gevoeliger voor geluid, licht 
 • Kan fel reageren op bepaalde mensen (aanvoelen energie)
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel 
 • Alert op details
 

Hsp partner

Een hsp partner kenmerkt zich vaak in het wegcijferen van zichzelf. Een partner die Hsp is heeft de neiging zijn of haar eigen behoeften aan de kant te schuiven om zoveel mogelijk de verlangens van de ander te bevredigen. Wat voorn partner past bij een HSP-persoon? Een partner die zelf ook empathisch is, en zich goed kan inleven. Een persoon die hsp is heeft baat bij communicatie, en begrip. Daarnaast spelen sterke normen en waarden een grote rol, zoals vertrouwen binnen de relatie. Iemand die dominant is en snel op zijn teentjes is getrapt past niet bij een hsp persoon.


 

Hsp coaching

Hsp coaching kan je helpen en leren om te gaan met je hooggevoeligheid. Een hsp coach leert je om meer op jezelf te focussen en in je eigen kracht te gaan staan. Daarnaast kan een hsp coach inzichten meegeven en ook aangeven hoe je assertiever kunt optreden. Belangrijke aspecten die een hsp coach kan meegeven zijn gericht op grenzen aangeven, zelfliefde en doelen stellen. Hoe laat je bijvoorbeeld bepaalde situaties los die je alleen maar energie kosten. Een hsp coach kan je hier meer overtellen. 
 
 1. 5 zaken waar een hsp coach je bij kan helpen
 2. Grenzen aangeven
 3. Doelen stellen
 4. In je eigen kracht gaan staan
 5. Loslaten van wat niet dient
 6. Op je intuïtie leren vertrouwen
 
 

Ondersteuning en advies

Naast bepaalde aspecten die je kunt leren kan een hsp coach ook aanvoelen welke mensen bijvoorbeeld op dit moment in je leven niet goed bij je passen. Wanneer je gevoeliger bent doordat je echt nog aan het ontwikkelen bent, en een acceptatieproces aan het doorgaan bent met jezelf. Kan een hsp coach of een spirituele coach je ondersteunen in hoe je afstand kunt nemen. Start jouw persoonlijke reading, en ontvang direct inzichten!
Start jouw reading ⟶ 


Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten