Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Wat betekent narcisme en hoe herken je dit?

» Narcisme 

Wanneer je te maken hebt met narcisme van iemand in je omgeving, voel je je vaak alleen en onbegrepen. In eerste instantie kun je heel lang hebben gedacht dat jij zelf het probleem bent geweest. Dit is één van de kenmerken dat je met een narcistische persoonlijkheid te maken hebt. Wanneer je veel ruzies hebt met iemand, en jij altijd de schuld toegewezen krijgt. Daarnaast hebben narcistische mensen geen of nauwelijks empathie voor de ander. Een narcist zit veelal in zijn eigen bubbel, en gelooft zichzelf, en de leugens die hij verspreidt. De diagnose narcist kan alleen worden vastgesteld door een erkende psycholoog of psychiater, maar wordt niet altijd vastgesteld doordat een narcist zichzelf vaak niet in deze symtomen zal herkennen. 
 
   

10 kenmerken van narcisme 

narcisme 10 kenmerken
Eigenschappen die doorgaans worden toegeschreven aan iemand met een narcistische persoonlijkheid zijn vaak te herkennen in het handelen van de persoon, maar niet altijd direct. Iemand kan namelijk ook later verdere symptomen van narcisme ontwikkelen. Het is dus niet altijd nodig als je te maken hebt met een narcist om alle eigenschappen hieronder te hebben. Vaak komen deze 10 kenmerken van narcisme die hieronder staan opgesomd wel naar voren.
 
 1. Wantrouwend
 2. Jaloers
 3. Drift en frustratie
 4. Slachtofferrol 
 5. Geen of nauwelijks empathie
 6. Explosieve emoties
 7. Controlerend gedrag
 8. Verwijtend 
 9. Fysiek 
 10. Denigrerend


Narcisme symptomen

De eigenschappen die een narcist kan hebben staan hierboven. Wanneer je zelfvertrouwen hebt ben je geen narcist! Wanneer dit omslaat in alleen maar met jezelf bezig zijn, en hiermee anderen opzettelijk willen kwetsen zou het goed mogelijk kunnen zijn dat je met een narcist te maken hebt. Psychologen hebben er zelf moeite mee om een narcistische persoonlijkheid te diagnosticeren. Het is dus niet de bedoeling dat iemand die streeft naar succes meteen te labelen. 

 • Zoekt continue bewondering
 • Heeft het alleen over zichzelf
 • Voorkeursbehandeling
 • De wereld draait om hem
 • Materialistisch
 • Streeft naar succes, macht en rijkdom

 

Verborgen narcisme

Iemand met verborgen narcisme zal je waarschijnlijk overspoelen met cadeaus en heeft in het begin een zorgzaam en liefhebbend karakter. Al snel zal dit omdraaien in jaloers, controlerend, vervelend en kritisch gedrag. Dit kan zich uiten in fysieke of verbale confrontaties, maar ook kun je te maken hebben met vernederend gedrag van de narcist. Een narcist hemelt zichzelf op, en staat erom bekend dat hij zijn slachtoffer naar beneden haalt. Dit is natuurlijk zeer beschadigend voor het zelfvertrouwen, en de zelfliefde. Een persoon die narcistisch is heeft hier geen boodschap aan, en dit komt doordat zij zichzelf als een prioriteit zien, en daarmee dus geen of nauwelijks empathie kunnen tonen voor een ander. Heb je een narcistische partner? Lees hier verder > Narcisme in relaties
 
 

Loskoppelen

Het loskoppelen van een narcistische persoonlijkheid kan als intens en moeilijk ervaren worden. Doordat een narcist de ander afhankelijk probeert te maken, kan het zijn dat er sprake is van een verlatingsangst. Hierdoor is het nog moeilijker om je los te koppelen van het gedrag, en je zelfvertrouwen opnieuw te vergroten, en te herontdekken. Loskoppelen is vooral het realistische denken terug te halen. Een narcist kan ervoor zorgen dat de ander ook blijft geloven in zijn leugens. Het is belangrijk om dus je eigen gezonde gedachtes te vertrouwen, en je intuïtie (opnieuw) te leren vertrouwen.  
 
 

Patronen doorbreken doormiddel van bewustwording

Patronen die ontstaan zijn bij jezelf door een persoon met narcisme kun je verbreken doormiddel van bewustwording. Bewuster leren omgaan met de problematiek, zorgt ervoor dat je hierin jezelf kunt weren tegen de kritiek. Het kan een vicieuze cirkel van verdriet, pijn, en verwijten zijn, waardoor je geen ruimte hebt tot de realiteit. Van belang is dat je je emoties opschrijft, en bespreekt met iemand die je vertrouwt. 


Narcisme

Heb je ondersteuning nodig bij je eigen proces? Onze eerlijke mediums en paragnosten staan voor je klaar.
 
Betrouwbare en eerlijke mediums
Gratis gespreksverslag
Gratis kennismaking
Gratis registeren  ⟶ 

Start jouw reading ⟶ 

 

Narcisten en aandacht

Narcistische persoonlijkheden zullen continue de aandacht op zichzelf willen vestigen. Wanneer er een emotionele situatie plaatsvindt, en je empathie zoekt van de ander, zal een narcistische persoonlijkheid de situatie waar je mee zit vrijwel snel op zichzelf betrekken. Wat een narcist kenmerkt is dat ze zich vaak omgeven met empathische mensen, die de leegte kunnen opvullen. De relatie kenmerkt zich vooral tussen de ene persoon die geeft, en de andere persoon die neemt. De balans is er niet, en het verstoorde evenwicht zorgt ervoor dat je overprikkelt, oververmoeid, en onrustig bent. Het is een patroon die ervoor zorgt dat je in herhaling valt.
 
 

Narcisme beloften en daden

De beloftes die een narcist kan maken, verschillen met de daadwerkelijke realiteit. Er kunnen veel toekomstige beloften gemaakt worden, waarbij er weinig woorden en beloften ook echt worden nageleefd, wat kan zorgen voor verwarring en wantrouwen binnenin de ander. 
 
 

Narcisme vanuit trauma

Door bepaalde ervaringen kan er narcisme ontstaan wat ervoor zorgt dat het verhaal achter de persoon meer speelt dan de werkelijkheid. De empathie die je ervaart voor de ander met narcistische symptomen speelt een grotere rol dan de werkelijkheid in het heden. Dit maakt het nog moeilijker om jezelf los te koppelen doordat je ondersteuning wilt bieden om de situatie te verbeteren. Het is dan uiterst belangrijk om je eigen emoties en prioriteiten niet meer opzij te zetten, en hierin grenzen te leren stellen. 


Narcisme bij vrouwen

symptomen narcisme vrouwen
Bij vrouwen kan narcisme anders tot uiting komen. Een vrouw met narcistische symptomen heeft wel dezelfde behoefte betreft de aandacht van anderen. Vrouwen met narcisme zullen er alles aan doen om interesse te wekken. Kan goed improviseren op situaties, om iets naar haar hand te zetten. Geeft nauwelijks of geen gehoor aan de behoefte van een ander. Houdt ervan om zich uitdagend en mysterieus te kleden waarbij er aandacht wordt gewekt van mensen. Wanneer je te maken hebt met een vrouw die narcistische kernmerken heeft kan het zijn dat er minder vrienden over zijn gebleven. Contacten kunnen namelijk minder worden door de grote jaloezie van een vrouw met narcisme. Ze belemmeren de relaties met anderen. Het ontbreekt hen aan empathie en verantwoording voor daden, ze kruipen liever in de slachtofferrol. Narcisme bij vrouwen is vaak minder snel zichtbaar. 
 • Uitdagend
 • Slachtofferrol
 • Isolatie
 • Jaloezie
 • Belemmering
 
 

Narcisme bij mannen

narcisme symptomen bij mannen
Narcisme bij mannen kenmerkt zich veelal door jaloers en egoïstisch gedrag. Daarnaast heeft een man vooral de neiging met narcistische kenmerken een ander te kleineren, om zich op deze manier zelf op te hemelen. Een man met narcistische kenmerken kan in het begin de ander proberen te veroveren en zich hierdoor eigenlijk heel vriendelijk en zorgzaam op te stellen. Mannen met narcistische symptomen kunnen ook meer fysiek zijn, door bijvoorbeeld spullen kapot te maken. Een man met narcisme zal zichzelf anders voordoen, wanneer hij zich in sociale kringen begeeft. Hierdoor kan het zijn dat anderen in het begin niets doorhebben, waardoor je je nog meer alleen kunt voelen als slachtoffer van narcisme. Een man met narcisme probeert de ander te domineren, om de macht te behouden.
 • Dominant
 • Jaloers
 • Fysiek
 • Controle
 • Slachtofferrol

Narcisme consequenties

Heb je te maken met iemand die narcistische symptomen heeft? Het kan enorm zwaar zijn wanneer je jezelf niet kunt loskoppelen. Onze mediums, paragnosten en spirituele coaches zijn er voor jou!
 
Betrouwbare en eerlijke mediums
Gratis gespreksverslag
Gratis kennismaking
Gratis registeren  ⟶ 

Start jouw reading ⟶ Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten