Alle coachesUitlegEmail ConsultBlogHoroscoop vandaagKaartleggenContactVacature

Verlatingsangst

Wat is verlatingsangst, en hoe kan verlatingsangst ontstaan? In de blog lees je meer over verlatingsangst en de betekenis ervan, en deelt Nathalie haar ervaringsverhaal.

 Verlatingsangst kan een breed perspectief zijn waardoor ik praat uit eigen ervaring. Het betekent dat je bang bent om belangrijke mensen om je heen te verliezen. Bang om verlaten te worden, het woord op zich spreekt het eigenlijk al zelf uit. Dit komt vaak door hechting problematiek. Iemand met verlatingsangst is zeer bang om verlaten te worden door bepaalde hechtingsfiguren. Dit kunnen ouders, vrienden, partners, of kinderen zijn. Daarom zoeken ze vaak naar bevestiging. Deze mensen piekeren op voorhand over eventuele verlating, bijvoorbeeld in de vorm van verlies of bedrog. De angst is meestal latent aanwezig in de jeugd maar komt soms ook pas aan de oppervlakte bij een eerste relatie, een overlijden of als je op jezelf gaat wonen. 


 

Mijn verhaal over verlatingsangst 

Ik ben geadopteerd toen ik 5 maanden oud was, dit heeft bij mij gezorgd voor hechtingsproblemen. In de eerste levensfase van 5 maanden heb ik geen hechting gekend met mijn biologische ouders. Dat is een grote oorzaak van mijn verlatingsangst. De hechting kwam daarna wel tot stand, door mijn goede adoptieouders. Ik ervaar zelf dat ik bevestiging zoek of iemand mij wel echt leuk en fijn vindt, en mij niet gaat verlaten. Ook voelde ik mij weleens afgewezen in bepaalde situaties. In het verleden werden er beloftes gedaan om mij niet te verlaten, wat dan uiteindelijk wel gebeurde. Dat zorgde voor veel verdriet. Het is dan ook moeilijk om zomaar mensen te vertrouwen, want er is een onzeker gevoel aanwezig. Bij het leren kennen van nieuwe mensen, is het gevoel direct aanwezig: zullen ze me niet opnieuw verlaten? Het is altijd opnieuw proberen om vertrouwen te vinden. Maar ik probeer die angst te overwinnen, door zelfliefde en zelfvertrouwen en ook volg ik zelf EMDR-sessies. 


 

Mijn tips voor verlatingsangst te overwinnen 

Een simpele ademhalingsoefening kan al helpen om je emoties onder controle te houden. Bij het opflakkeren van die emoties kan je de ademhaling oefening zeker gebruiken. Zo nemen ze niet de overhand. Probeer in een zithouding te zitten of je kan ook gaan liggen, doe wat voor jou comfortabel aanvoelt. Je kan eventueel een rustig meditatie muziekje opzetten. Probeer dan geconcentreerd in en uit te ademen, om kalmer te worden en zeg tegen jezelf dat je het aankunt. Je kan ook meerdere mindfulness-oefeningen uitvoeren die steun bieden. 

Hieronder kun je een aantal tips vinden om verlatingsangst te verminderen. Het kan een intens proces zijn wat je niet alleen hoeft door te maken. Door de onderstaande tips te volgen, en te blijven oefenen zal je sterker worden en meer in je eigen kracht komen te staan.
 
1. Ademhalingsoefeningen 
2. Mindfulness oefeningen
3. Jezelf in de natuur terugtrekken
4. Erover praten met een vertrouwenspersoon
5. Mediteren of yoga beoefenen 
 

 

Zelfvertrouwen bij verlatingsangst ontwikkelen

Probeer voldoende zelfvertrouwen en zelfliefde te hebben, als dit een werkpunt is voor jou, dan kan je positieve affirmaties gebruiken. Jezelf op waarde schatten is belangrijk om goed in je vel te zitten. Dit is ook zeer belangrijk om te onderhouden. Dit helpt om je onzekerheid te beperken. Probeer ook dingen alleen te doen die je gelukkig maken. Zorg goed voor jezelf, neem bijvoorbeeld op tijd een me-time. Overschrijdt je grenzen niet en respecteer ze. 
 
Probeer te onthouden dat je er niet alleen voor staat, er zijn mensen in je omgeving die om je geven, probeer deze mensen te vertrouwen. Om verlatingsangst te overwinnen kan therapie zeker helpen, een sessie EMDR bij een psycholoog of je kan ook gewoon therapie volgen bij een een hulpverlener, waar jij je goed bij voelt! Een persoonlijke reading op Spiritchat kan je ook meer in je eigen kracht laten komen, en inzichten of tips meegeven. Start jouw persoonlijke reading hier
 
Je verhaal delen met belangrijke personen kan opluchten. Zeker bij gelijkgestemden! Je kunt ook je gevoelens opschrijven. Voel je je onbegrepen? Begin met opschrijven wat je op dat moment ervaart, herhaal dit. Je kunt het altijd weer teruglezen. Dit is ook een manier om je hart en gedachten te luchten. Probeer met een positieve blik naar de toekomst te kijken. 
 

bindingsangst
Kom weer terug in je kracht 

Heb je behoefte om vertrouwelijk een gesprek aan te gaan over wat je voelt, of hoe je het beste met bepaalde kwesties om kunt gaan? Op Spiritchat kun je een reading starten met ervaren hsp coaches, mediums of paragnosten. 

Start jouw reading  ⟶ 

 
Geschreven door Nathalie
 




Datum: 07-11-'22

Terug naar overzicht

Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten